ua en ru

МЕА прогнозує перевищення пропозиції нафти над попитом до кінця I півріччя 2017

МЕА прогнозує перевищення пропозиції нафти над попитом до кінця I півріччя 2017 Фото: МЕА прогнозує перевищення пропозиції нафти над попитом на неї до 2017

Такий прогноз обумовлений нарощуванням видобутку близькосхідними країнами, що входять в ОПЕК, і ослабленням економік Індії і Китаю

Пропозиція нафти буде перевищувати попит мінімум до кінця першого півріччя 2017 року. Про це йдеться в щомісячному прогнозі Міжнародної енергетичної агенції (МЕА).

Як вважають аналітики агентства, повернення ринку до балансу відбудеться трохи пізніше, ніж прогнозувалося раніше.

"З поточними цінами на нафту, варто очікувати скорочення пропозиції і сильного зростання попиту на нафту. Однак зараз ми спостерігаємо зворотну ситуацію. Темпи зростання попиту сповільнюються, а пропозиція зростає. У результаті запаси нафти в країнах ОЕСР зросли до рекордних рівнів", - відзначають аналітики МЕА.

На їх думку, така ситуація обумовлена, зокрема, ослабленням економік Китаю та Індії, для яких ефект дешевої нафти при тривалому балансуванні котирувань близько 50 доларів за барель вже практично не працює.

В результаті в третьому кварталі попит на нафту зростає на 800 тис. б/с проти 1,4 млн б/с в другому кварталі.

В той час, пояснюється в огляді, що на баланс ринку робить істотний вплив нарощування видобутку "чорного золота" країнами-членами ОПЕК при одночасному скороченні видобутку за межами картелю.

При скороченні видобутку нафти за межами ОПЕК на 1,4 млн б/з з кінця 2014 року, Саудівська Аравія і Іран за той же період збільшили виробництво на 1 млн б/с. Близькосхідні члени картелю - Саудівська Аравія, Кувейт і ОАЕ - тримають видобуток нафти на рекордних рівнях, зазначає МЕА.

"Ми вважаємо, що динаміка попиту і пропозиції істотно не зміниться в найближчі місяці. В результаті пропозиція буде перевищувати попит принаймні протягом першої половини наступного року. Світові запаси нафти продовжать зростати: запаси в країнах ОЕСР в липні вже подолали бар'єр в 3,1 млрд барелів", - вважають в агентстві.

Нагадаємо, раніше МЕА погіршило прогноз зростання попиту на нафту в 2017.