ua en ru

МНС понизило на 1,5 м прогнозований максимальний рівень Дніпра в районі Києва під час повені, - Н.Шуфрич.

Міністерство з питань надзвичайних ситуацій України (МНС) понизило на 1,5 м прогнозований максимальний рівень Дніпра в районі Києва під час повені. Про це заявив на прес-конференції міністр з питань надзвичайних ситуацій України Нестор Шуфрич, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами міністра, якщо раніше максимальний рівень Дніпра в районі Києва прогнозувався на рівні 95-95,5 м над рівнем моря, то на сьогодні в МНС прогнозують 93,5-94 м. Н.Шуфрич додав, що такий прогноз ґрунтується на тому, що в силу погодних умов повені на Прип'яті, Десні та Дніпрі не співпадають у часі, зокрема максимальний рівень води у Прип'яті очікується через 2-3 дні, на Дніпрі - через 10 днів і на Десні - наприкінці квітня - на початку травня.
Попри це Н.Шуфрич не виключає загрози часткового підтоплення київських районів Подолу та Осокорків. Він заявив, що все залежатиме від перебігу паводкової ситуації.
Максимальний рівень води у Дніпрі в районі Києва очікується через 7-10 днів.
Також Н.Шуфрич додав, що на сьогодні тривають активні роботи з руйнування льоду на Київському водосховищі в районі ГАЕС за допомогою криголамів та дальше скидання льодових уламків у Дніпро. Н.Шуфрич додав, що МНС планує пропустити частину криги з Київського водосховища до Дніпра. В разі найнесприятливішої ситуації Києву не загрожує рівень паводку 1979 р.
"До межі рівня 1979 р. не вистачить, можливо, лише 50 см", - зауважив міністр.
Нагадаємо, що в 1979 р. внаслідок різкого потепління і активного сніготанення відбулося значне підвищення рівня води в Дніпрі, що призвело до підтоплення Подолу та ст. м. "Гідропарк".