ua en ru

Мазурчак: у ВР залишився місяць, щоб не допустити хаосу в сфері управління багатоповерхівками

Мазурчак: у ВР залишився місяць, щоб не допустити хаосу в сфері управління багатоповерхівками

Мешканців багатоповерхівок чекає неконтрольоване підвищення квартплати, зниження якості житлових послуг і прихід шахраїв до управління, якщо не відтермінувати на півроку норму профільного закону про обов'язкове призначення керуючого. Таку думку висловив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак під час круглого столу "ЖКГ після 1 липня: крах системи або нове дихання?".

На його думку, влада повністю провалила підготовку переходу до змін в управлінні багатоповерхівками, які набирають чинності з 1 липня.


"У Верховної ради є місяць, щоб не допустити хаосу в сфері управління багатоповерхівками і відтермінувати норму закону про управління багатоквартирними будинками мінімум на півроку про призначення місцевою владою керуючого багатоповерхівками, які не визначилися з формою управління. Якщо це не буде зроблено, на мешканців таких будинків чекає неконтрольоване підвищення квартплати, зниження якості житлових послуг і, не виключено, прихід шахраїв", - заявив Мазурчак.

За цей час, зазначив він, держава має повністю підготувати людей до змін. "Люди не готові і не розуміють змін, які їх чекають. Мешканці багатоповерхівок сьогодні дезорієнтовані і не можуть здійснити усвідомлений вибір. Разом з тим, норми закону не передбачають дострокового розірвання угоди з призначеним керівником. Це значно звужує права людей на управління їх майном. Ці зміни слід внести в закон про управління багатоквартирними будинками", - заявив співголова партії "Наш край".

Крім того, за словами Мазурчака, наміри передати застарілий житловий фонд України в управління жителів і зволікання влади з установкою лічильників на тепло ставлять людей в нерівні умови, що неприпустимо, особливо при настільки високих тарифах на тепло:

"В уряді заявляють, що до кінця року будинковими лічильниками тепла будуть обладнані тільки 80% будинків. Як результат, в опалювальному сезоні 2016/2017 мешканці різних населених пунктів, а то і різних будівель в межах одного населеного пункту, будуть отримувати в платіжках відчутно різні суми. Це - несправедливо і вимагає рішення до моменту переходу в нові умови управління будинками", - підсумував Мазурчак.

Як повідомлялося раніше, партія "Наш Край" наполягає на відтермінуванні норм закону "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" принаймні на 6 місяців до 1 січня 2017 року. Відповідний законопроект вже зареєстрований у Верховній раді.

На думку представників партії, піврічного терміну буде достатньо для обладнання всіх багатоквартирних будинків лічильниками за рахунок постачальників послуг, у разі проведення державою якісної інформаційної кампанії, визначеності жителів з формою управління їхнім спільним майном.