ua en ru

Мазурчак: "Київтеплоенерго" принесе прибуток олігархам, а місту - збитки

Мазурчак: "Київтеплоенерго" принесе прибуток олігархам, а місту - збитки

Передача зношених котелень і теплових мереж під управління КП "Київтеплоенерго" містить небезпеку, що місто буде змушене їх оновлювати з власних коштів, тоді як виробництво теплової і електричної енергії залишиться в руках ПАТ "Київенерго". Про це сьогодні заявив Олександр Мазурчак, співголова партії "Наш край", перший заступник голови КМДА в 2012-2013 рр., коментуючи заяву заступника голови КМДА Петра Пантелєєва про те, що столична влада має намір реанімувати роботу комунального підприємства "Київтеплоенерго".

Мазурчак назвав дуже небезпечними плани, згідно з якими це комунальне підприємство буде займатися утриманням теплових мереж і обладнання, забезпечувати постачання тепла та гарячої води киянам.


"Може виникнути така ситуація, що місто візьме на себе зношені котельні та теплові мережі і змушене буде модернізувати їх за свій рахунок. У той же час високоприбуткова генерація тепла для 75% киян може залишитися в руках ПАТ "Київенерго", – підкреслив він.

В 2012-2013 рр., зазначив він, "Київенерго" вкладало щорічно 200 млн грн на оновлення теплових мереж. "В останні роки вони цього вже не роблять. А тепер ще й місто може забрати мережі у них і змушене буде саме вкладати в їх оновлення", – заявив співголова партії "Наш край".

Він акцентував увагу, що сьогодні теплові мережі вимагають великих інвестицій в оновлення. Однак, на його думку, інвестор з'явиться лише за умови, якщо йому дадуть можливість отримувати прибуток.

Мазурчак зазначив, що не можна розривати комплекс генерації та постачання тепла, який експлуатує "Київенерго".

"На наш погляд, було б більш логічно або змусити "Київенерго" вкладати кошти в оновлення мереж, або провести відкритий конкурс на залучення компанії-інвестора, яка буде керувати всім комплексом – від виробництва теплової енергії до подачі тепла та гарячої води киянам. Тільки при таких умовах надійдуть необхідні інвестиції на оновлення котелень та мереж", – резюмував співголова партії "Наш край".