ua en ru

У Маврикію президент подала у відставку через фінансовий скандал

У Маврикію президент подала у відставку через фінансовий скандал Фото: Аміна Гуріб-Факім (upload.wikimedia.org)

Аміна Гуріб-Факім заявила, що залишає свою посаду в "національних інтересах"

Президентка Маврикію Аміна Гуріб-Факім подала у відставку через фінансовий скандал, який спалахнув довкола неї. Як заявив у суботу, 17 березня 2018 року, її адвокат Юсуф Мохамед, Гуріб-Факім залишає свою посаду в "національних інтересах", передає DW.

За словами адвоката, відставка має набути чинності наступної п'ятниці, 23 березня 2018 року.

Як повідомляється, першу жінку на посаді президента Маврикію звинуватили в тому, що вона скористалася кредитною карткою неурядової організації "Інститут планети Земля" (Planet Earth Institute) в особистих цілях. Серед іншого, президентка придбала прикраси й товари класу "люкс" на суму щонайменше 25 тис. євро.

За словами самої Гуріб-Факім, банківською карткою для особистих покупок вона скористалася "випадково", а витрачені гроші відразу відшкодувала неурядовій організації. Повернення коштів підтвердили і в "Інституті планети Земля".

Водночас прем'єр-міністр країни Правінд Джагнот оголосив тиждень тому, що президентка погодилася піти у відставку після святкування 50-річчя незалежності країни 12 березня. Однак уже за два дні Гуріб-Факім заявила про фальшиві обвинувачення на її адресу та сказала, що не збирається йти з посади.

Гуріб-Факім - всесвітньовідома вчена-біолог. У 2015 році вона приєдналася до лондонського "Інституту планети Земля" задля розвитку наукового потенціалу в Африці. Президентка заявила, що в травні 2016 року вона отримала кредитну картку від організації, аби покривати витрати на поїздки й логістику, пов'язані з її роллю в організації.

Як відомо, Маврикій - острівна держава в Індійському океані на схід від Мадагаскару, населення якої становить близько 1,2 млн осіб. Президент країни виконує переважно церемоніальні функції.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Словенії Мирослав Церар оголосив про намір піти у відставку.