ua en ru

Масова приватизація шахт почнеться після всесторонньої оцінки діючих шахт, - Мінвуглепром

В Україні масова приватизація шахт почнеться після всесторонньої оцінки діючих шахт. Про це в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна" повідомив заступник міністра вугільної промисловості Юрій Чередніченко.
За словами заступника міністра, міністерство розробляє критерії, за якими шахти будуть розділені на три групи. "Привабливі, ті, які можуть стати такими, і непривабливі. Досі ми використовували лише один критерій - запаси вугілля. Але він не відображав реальної ситуації на шахтах, і ми вирішили додати ще 6-9 критеріїв. Розподіл по групах повинен завершитися до 7 листопада. Після цього шахти першої і другої груп почнуть готувати до приватизації, а третьої - до закриття. Втім, можливо, інвесторів зможуть зацікавити і непривабливі, на наш погляд, шахти, тому до питання закриття підприємств ми підходитимемо зважено", - сказав заступник міністра.
Він наголосив, що всього планується розподілити по групах 112 шахт.
С.Чередніченко відзначив, що міністерство підготувало законопроект "Про особливості приватизації вугільних підприємств", який вже розісланий зацікавленим міністерствам. "Суть документа в наступному - в ньому обумовлюються правила і умови проведення приватизації залежно від рівня інвестиційної привабливості підприємств, визначаються податкові соціальні пільги при приватизації і інші особливості. Зараз в законодавстві таких норм немає", - сказав він.
Замміністра відзначив, що перші дві угоди державно-приватного партнерства вже підписано державними підприємствами "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит". Сума інвестицій, що залучаються, - понад 500 млн грн в поточному році. Планується вдатися до такої форми співпраці і для державної "Донецької вугільно-енергетичної компанії" (ДВЕК).
Також вже є є договір про оренду шахти "Південнодонбасівська №3", яка входить до складу ДВЕК. "Товариство з додатковою відповідальністю, створене трудовим колективом, має статутний фонд у розмірі 70 тис. грн. Ця компанія нікому не відома, вона не публічна. Боюся, ми потрапили в ситуацію, коли окремі ласі шматочки просто намагаються вивести зі складу ДВЕК. Тому ми зараз ведемо перевірку цих угод, і якщо вони були укладені з порушенням законодавства або їх умови не виконуються, вони будуть розірвані. "Південнодонбасівська №3" - перший претендент на розрив договору.
Він наголосив, що найближчим часом буде розірваний договір про оренду шахти "Белозерська". "Її орендар не виконує умови по забезпеченню умов промислової безпеки і охорони праці, а також низку соціальних зобов'язань. Мінвуглепром спільно з регіональним відділенням Фонду держмайна закінчив перевірку виконання договірних умов на цій шахті і, думаю, найближчим часом документ буде розірваний", - сказав він.