ua en ru

Масштабні теракти в історії Франції за останні 20 років

Масштабні теракти в історії Франції за останні 20 років Фото: Франція все частіше стає метою терористів

Самою кровопролитною була паризька атака 13 листопада 2015 року

За останні 1,5 року Франція стала країною, яка найчастіше піддавалася атакам терористів. Одна з причин – участь французьких військових в операціях НАТО з ліквідації терористичної угруповання «Ісламська держава» в Сирії і Іраку. РБК-Україна пропонує згадати масштабні трагічні події в історії країни за останні 20 років.

Теракт в Ніцці під час святкування Дня взяття Бастилії

14 Липня 2016 року. Під час святкування Дня взяття Бастилії в Ніцці вантажівка в'їхала у натовп людей. Як повідомляли очевидці, вантажівка спеціально рухався зигзагами, і всього проїхав близько двох кілометрів. В результаті теракту у Франції загинули 84 людини, в тому числі один українець, і ще близько 100 постраждали, у тому числі двоє громадян України. За непідтвердженими даними французьких ЗМІ, терористичне угрупування "Ісламська держава" взяла на себе відповідальність за напад.

Напад на поліцейського і його сім'ю

13 червня 2016. У французькому місті Маньянвил терорист напав з ножем на поліцейського, який повертався з роботи. Після цього він закрився в його будинку, і взяв в заручники його дружину і сина. Дружину він убив, а сина згодом знайшли живим. Під час переговорів з поліцією нападник заявив, що є бійцем ІГ, а пізніше ця терористична угруповання взяло на себе відповідальність за подію. Мотиви даного теракту у Франції так і залишилися невідомі, проте влада країни визнали це терористичним нападом.

Паризька атака

13 листопада 2015. У Парижі відбулося відразу кілька атак. Одна - біля стадіону Stade de France, де на той момент проходив матч, і серед глядачів був присутній президент Франції Франсуа Олланд. Друга – в концертному залі Bataclan, де близько 100 осіб були взяті в заручники. Крім того, в кількох ресторанах терористи розстріляли відвідувачів. Внаслідок листопадового теракту у Франції загинули 130 осіб, і понад 350 отримали поранення. Відповідальність за цей теракт взяло на себе ІГ, і назвав ці події "11-го вересня по-французьки".

Теракт у Франції на заводі в місті Сен-Кантен-Фаллавье

26 червня 2015. У французькій комуні Сен-Кантен-Фаллавье чоловік на величезній швидкості під'їхав до входу хімічного заводу компанії Air Products і активував вибухові пристрої. В руках він тримав прапор ІГ. Крім того, перед нападом терорист убив і обезголовив людини. Голову жертви він покрив написами арабською мовою і повісив на ворота. Повідомляється, що нападник був близький до руху салафітів. В результаті теракту у Франції загинула одна людина, а двоє отримали поранення.

Захоплення заручників у Віденських воріт

9 січня 2015. Спільник терористів, які влаштували напад на редакцію Charlie Hebdo, через два дні напав на супермаркет кошерних продуктів у Венсенских воріт в Парижі. Він вбив 4 людей, а 15 взяв в заручники. В ході штурму супермаркету спецназ ліквідував терориста.

Напад на редакцію Charlie Hebdo

7 січня 2015. У Парижі відбувся напад на редакцію сатиричного тижневика Charlie Hebdo. В офіс видання увірвалися озброєні бойовики вбили 12 осіб, а 11 поранили. Підозрювані у цій атаці брати Саїд і Шериф Куаши були знищені через два дні в ході спецоперації. За теракт у Франції взяла на себе відповідальність "Аль-Каїда на Аравійському півострові". Також про свою причетність заявило ІГ.

Теракт в Тулузі

19 березня 2012. Злочинець під'їхав на моторолері до єврейського школі "Скарби Тори" в місті Тулузі і відкрив вогонь по двору. Потім він переслідував вчителів, дітей та їх батьків у дворі, і в будівлі школи, після чого втік. Нападник був убитий в ході спецоперації із його затримання. Імовірно він був пов'язаний з "Аль-Каїдою". В результаті цього теракту загинули 4 людини - вчитель і троє дітей у віці від 3 до 8 років, 17-річний підліток був важко поранений.

Серія терактів в паризькому метро

Липень-жовтень 1995. В 1995 році у Франції сталася серія терактів в паризькому метро. Так, 25 липня в результаті вибуху на станції Сен-Мішель загинуло 8 осіб, а 117 отримали поранення. 17 серпня 17 осіб загинули від вибуху газового балона в сміттєвому баку біля Тріумфальної арки. 3 вересня на бульварі Решар-Ленуар в результаті вибуху 4 людини отримали поранення. 6 жовтня біля станції Мезон-Бланш вибухнула бомба, в результаті чого були поранені 13 осіб, а 17 жовтня 30 чоловік було поранено під час вибуху в метро. Серію цих терактів у Франції зробила Озброєна ісламська група, лідер яких загинув під час затримання.