ua en ru

Маск показав відео поїздки підземного електробуса

Маск показав відео поїздки підземного електробуса Фото: електробус Ілона Маска (скріншот із відео Ілона Маска)

Компанія зробить пріоритет для пішоходів і велосипедистів при використанні системи підземних тунелів

Засновник компаній SpaceX і Tesla Ілон Маск уперше показав електробус для підземних тунелів. Уривок відеопрезентації, яка демонструє новий підземний транспорт, він розмістив у своєму Twitter.

Зазначено, що розробкою проекту займається ще одна компанія Маска, The Boring Company. Компанія зробить пріоритет для пішоходів і велосипедистів, ніж для автомобілістів при використанні системи підземних тунелів, по яких буде рухатися новий електробус. За словами Маска, "це питання ввічливості і справедливості".

"(Мережа тунелів) буде пристосована для автомобілів, але тільки після того, як будуть задоволені всі персоналізовані потреби громадського транспорту. Першими повинні бути ті, хто не може дозволити собі машину", - написав Маск.

За його словами, The Boring Company створить безліч маленьких станцій "розміром із одне паркувальне місце" для підземних електробусів по всьому місту, щоб підвозити клієнтів прямо до місця призначення. Така система "органічно впишеться в структуру міста", на відміну від невеликої кількості великих станцій, як у метрополітені.

Як відомо, Маск є винахідником проекту системи надшвидкісних поїздів Hyperloop, який поки що не реалізований. У 2014 році стартап Hyperloop One почав розвиток проекту, і в серпні 2017 року фахівці змогли розігнати потяг до 310 км/год. У липні 2017 року Маск заявив, що влада Нью-Йорка схвалили будівництво тунелю Hyperloop, який з'єднає місто з Філадельфією, Балтімором і Вашингтоном. За словами Маска, поїздка з одного кінця маршруту в інший займе 29 хвилин.

Нагадаємо, 9 березня 2018 року компанія Tesla провела першу доставку вантажів за допомогою безпілотних вантажівок Tesla Semi. Фури доставили акумулятори, випущені заводом Tesla Gigafactory-1, на завод компанії в місті Фремонт, штат Каліфорнія. Довжина шляху склала близько 425 км і зайняла приблизно 4,5 год. Серійне виробництво вантажівок почнеться в 2019 році, перші поставки замовникам заплановані на 2020 рік. Ціна фури з запасом ходу 482 км - 150 тис. доларів, із запасом ходу 805 км - 180 тис. доларів.