ua en ru

У Мартиненка заявили про грубе порушення закону Апеляційним судом

У Мартиненка заявили про грубе порушення закону Апеляційним судом Фото: Микола Мартиненко

Рішення Апеляційного суду буде оскаржено в Європейському суді з прав людини

Захист колишнього депутата Миколи Мартиненка заявив про грубі порушення закону з боку суддів Апеляційного суду Києва, які "під диктовку і в інтересах НАБУ незаконно скасували рішення Солом'янського райсуду Києва про фактичне закриття так званої "справи Мартиненка". Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мартиненка.

"НАБУ шукало можливість не виконувати рішення Солом'янського райсуду столиці, який визнав протиправною бездіяльність НАБУ щодо своєчасного закриття провадження від 11.12.2015 щодо Миколи Мартиненка. Тому НАБУ пішло на безпрецедентний крок - вирішило незаконно оскаржити рішення суду, засноване на практиці Європейського суду з прав людини, яке є остаточним і оскарженню не підлягає. Суддя не може навіть розглядати по суті таке звернення НАБУ. Крім того, законодавством взагалі не передбачена можливість скасування рішення суду, яке є остаточним", - прокоментував ситуацію адвокат Петро Бойко, який представляє інтереси Мартиненко.

"Перелік суддів, які грубо порушують закон під диктовку НАБУ, крім "ручного" судді НАБУ Бобровника Солом'янського райсуду, додалися і деякі судді Апеляційного суду Києва. Вони не тільки прийняли звернення НАБУ-САП до розгляду, але й винесли абсолютно незаконне рішення, яке прямо порушує чинне законодавство. Ці судді вийшли за рамки своїх повноважень і здійснюють вибіркове правосуддя. Суд при одних і тих же обставин адвокатам відмовляє, а прокурорів задовольняє - і це стійка тенденція. Захист буде звертатися до Європейського суду з прав людини щодо саботажу виконання в Україні рішення суду, яке ґрунтується на практиці ЄСПЛ", - зазначив адвокат.

За словами Бойко, "НАБУ відкриває кримінальні провадження проти суддів, змушуючи їх виносити незаконні рішення по тих провадженням, де у НАБУ немає доказової бази".

Як відомо, раніше повідомлялося, що Микола Мартиненко звернувся до Верховної Ради, президента і послів "Великої сімки" і Євросоюзу в Україні щодо "політичного переслідування, грубих порушень закону та презумпції невинуватості" щодо нього з боку Національного антикорупційного бюро України.

Екс-депутат підкреслив: "У 2015 я добровільно відмовився від депутатського мандата. За 15 місяців детективи НАБУ з'ясували: немає жодних доказів моєї протиправної діяльності. Однак керівники бюро Артем Ситник і Гізо Углава керуються політичними мотивами, прагненням до власного піару і особистої помсти. Вони не полишають намірів будь-якою ціною фальсифікувати звинувачення на мою адресу", - підкреслив Мартиненко.