ua en ru

Мартиненко вимагає від НАБУ передачі справ до суду

Мартиненко вимагає від НАБУ передачі справ до суду Фото: Микола Мартиненко (УНІАН)

Мартиненко заявив, що в грудні 2017 року виповниться 2 роки з моменту, коли НАБУ почало "піаритися" на його імені

Колишній народний депутат України Микола Мартиненко вимагає від Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) передачі справ, де фігурує його ім'я, в суд. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мартиненка.

"У грудні цього року виповниться 2 роки з моменту, коли НАБУ початоло піаритися на моєму імені. За цей час директор бюро Артем Ситник роздав сотні коментарів та інтерв'ю, де без суду навішував на мене нічим не підтверджені звинувачення", - зазначив Мартиненко.

На думку екс-депутата, це розслідування спочатку було політично мотивованим через його приналежність до фракції тодішнього прем'єра. "Я добровільно відмовився від депутатського імунітету, однак НАБУ відразу показало свою включеність в політичну боротьбу", - зазначив він.

Мартиненко підкреслив, що справі по "Енергоатому" в грудні виповниться 2 роки і вона стала "рекордсменом за тривалістю фальсифікацій з боку НАБУ".

"Пан Ситник голосно обіцяв передати його в суд безліч раз - у квітні, в травні, потім у червні... Проблема для НАБУ полягає в тому, що все базується на проплачених інтернет-публікаціях Лещенка. А звинувачення на мою адресу у нібито причетності до діяльності "Енергоатому" були складовою великої інформаційної війни", - зазначив Мартиненко.

Він нагадав, що в серпні його захист передав в НАБУ і САП дані незалежної експертизи обсягом понад 3000 сторінок.

"Досліджувалося 96 документів, у тому числі ті, які НАБУ до останнього часу відмовлялося враховувати. Експертиза встановила, що від контрактів з чеською "Шкодою" "Енергоатом" отримав не збитки (як це тиражувалася в проплачених статтях і на чому будується справа НАБУ), а понад 21 млн грн прибутку. Прибутку! Тому ця справа має бути негайно закрита. Але НАБУ так злякалося, що відмовляється долучити цю експертизу до справи", - заявив він.

"Однак директор НАБУ Артем Ситник майже 2 роки продовжує піаритися на фейковій "справі Мартиненка". Її намагаються фальсифікувати будь-якою ціною, щоб вписати моє ім'я. Цим займається, зокрема, детектив Семак, який раніше був помічником депутата "Самопомочі" Войціцької і демонструє відверту політичну заангажованість. НАБУ "футболить" всі звернення мого адвоката, і я не можу юридично захищатися через свій процесуальний статус свідка. А підозру мені можуть вручити тільки фейкову, оскільки жодних підстав для нього не існує", - підкреслив Мартиненко.

Він нагадав, що у квітні НАБУ гучно оголосила йому підозру по іншій справі – пов'язаній з роботою Східного ГЗК.

"Згадайте, скільки було гучних заяв НАБУ, а пан Ситник урочисто обіцяв передати справу до суду влітку. Однак щодо мене немає жодних фактів і НАБУ тягне час. Термін розслідування було продовжено спочатку на півроку, а тепер НАБУ і САП просять ще 2 місяці – до грудня", - вказав Мартиненко.

На його думку, "кінцевою метою всіх маніпуляцій НАБУ є піар на затриманні". "Для мого затримання в квітні не було жодних підстав, я нікуди не ховався і не збирався залишати Україну. При цьому Ситник настільки ображений через свій провал, що заявляє про нібито проплаченість всіх ЗМІ, які висвітлювали суд про обранню мені запобіжного заходу. У той же час закриває очі на корупцію близьких до нього політиків", - сказав він.

"Я вимагаю негайної передачі до суду всіх справ, де фігурує мої ім'я. А кінцеву крапку у масштабних фальсифікаціях навколо мого імені поставить Європейський суд з прав людини. Крім того, всі причетні до цих фальсифікацій обов'язково понесуть кримінальну відповідальність", - наголосив Мартиненко.