ua en ru

Мартиненко звернувся до послів з обвинуваченнями на адресу НАБУ

Мартиненко звернувся до послів з обвинуваченнями на адресу НАБУ Фото: Микола Мартиненко

Мартиненко заявив про політичне переслідування з боку НАБУ

Колишній народний депутат Микола Мартиненко звернувся до Верховної Ради, президента і послів "Великої сімки" і Євросоюзу в Україні щодо "політичного переслідування, грубих порушень закону та презумпції невинуватості" щодо нього з боку Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Про це йдеться у відповідному зверненні екс-депутата, текст якого поширила його прес-служба.

"Директор НАБУ Артем Ситник та його перший заступник Гізо Углава зловживають своїми повноваженнями і незаконно використовують НАБУ у власних політичних та PR-цілях", - йдеться у зверненні.

Мартиненко підкреслив, що в 2015 р. він добровільно склав повноваження народного депутата України і відмовився від депутатського імунітету.

"За 15 місяців детективи НАБУ з'ясували: немає жодних доказів моєї протиправної діяльності. Проте Артем Ситник і Гізо Углава не полишають намірів фальсифікувати звинувачення на мою адресу. На жаль, керівники НАБУ керуються не законом, а політичними мотивами, прагненням до власного піару і особистою помстою", - зазначив він.

Екс-нардеп упевнений, що розслідування НАБУ проти нього з самого початку було політичним.

"Воно почалося в 2015 р. як складова інформаційної війни проти тодішнього прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. Я належав до пропрем'єрської фракції, а на дискредитаційну кампанію проти мене були витрачені мільйони доларів. Показово, що під час недавнього обшуку в дачному будинку під Києвом, яким я користуюся разом з членами своєї сім'ї, детективи НАБУ ставили присутнім єдине питання: "приїздив сюди Арсеній Яценюк?" Це все, що цікавило НАБУ", - зазначив екс-депутат .

Згідно з інформацією Мартиненка, кримінальне розслідування по "справі "Енергоатому" повністю розвалилося і там спростовано будь-яке його фігурування. Він повідомив про готовність надати адресатам свого звернення "дані експертиз та інші матеріали, які неспростовно доводять відсутність самої події злочину по так званій "справі "Енергоатому".

"Однак НАБУ продовжує продукувати проекти підозр щодо мене - причому для пана Ситника все одно, по якій справі це робити. Метою є не пошук справедливості, а під будь-яким приводом з допомогою контрольованого судді Солом'янського райсуду Києва Бобровника мені обрати запобіжний захід у вигляді утримання під вартою і кинути мене за ґрати. Гарантований розвал справи керівника НАБУ не хвилює - він буде переводити подальшу відповідальність на Спеціалізовану антикорупційну прокуратури або суди", - вважає Мартиненко.

"У спробі будь-якою ціною звести зі мною рахунки керівники НАБУ пішли на безпрецедентне порушення закону - бюро відмовляється виконувати рішення Солом'янського райсуду Києва від 11 грудня 2016 р. Суд визнав протиправною бездіяльність НАБУ, яка полягає в невиконанні своєчасного закриття провадження №52015000000000009 від 11.12.2015 щодо мене", - додав він.

Мартиненко підкреслив, що в рішенні суду сказано: "слідчий суддя знаходить порушеним право сторони захисту на справедливий розгляд справи в розумні строки без необґрунтованих затримок... минули можливі граничні строки досудового розслідування". Дане рішення є остаточним і оскарженню не підлягає. Воно повністю базується на прецедентах, які раніше розглядав Європейський суд з прав людини, і є обов'язковим для застосування на території України".

Він також додав, що "будь-які подальші дії НАБУ щодо мене не мають ніяких юридичних перспектив і наслідків, неминуче будуть визнані позапроцессуальними і незаконними, а "докази" – одержані з порушенням закону. Все, що НАБУ зараз робить щодо мене - тепер є вчиненням злочину".

Екс-депутат також заявив про можливості свого звернення в Європейський суд з прав людини і спрогнозував свій виграш.

"Держава може виявитися заручником керівників НАБУ Артема Ситника і Гізо Углави, які сподівалися голосно пропіаритися на розслідуванні відносно мене і заради цього змушують детективів його фальсифікувати. Я неодноразово це публічно вказував, і тепер керівники НАБУ прагнуть мені помститися, використовуючи службові повноваження", - заявив Мартиненко.

altaltalt