ua en ru

Березневе зростання валютного кредитування є одиничною ситуацією, - експерти

Експерти вважають, що березневе зростання валютного кредитування є одиничною ситуацією.

«Банки не зацікавлені брати на себе додаткові ризики, кредитуючи в доларах. Це не вітає і Нацбанк. Як мені здається, зростання валютних кредитів минулого місяця викликаний якоюсь однією чи кількома великими одиничними операціями з переказу гривневого кредиту в валютний», - сказав начальник відділу аналізу і досліджень «Райффайзен Банку Аваль» Дмитро Сологуб.

У зв'язку з цим він зазначив, що березневе збільшення зростання кредитування в іноземній валюті для нього - незрозуміла ринкова флуктуація. «Враховуючи, що ставки по кредитах падають, ми якраз спостерігаємо зростання кредитування в гривні. Валютою кредитують тільки експортерів, а також кілька банків ще працюють з валютними кредитами. Так що для мене це незрозуміла ситуація, швидше за все, вона одночасна і говорити про це як про тенденцію не варто», - зазначив Сологуб.

Зростання валютних кредитів пов'язане з активізацією аграрних експортерів, вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. «У нас кінець минулого року дуже вдало був закритий з експорту продукції АПК. У цьому році перспективи ще більше, зокрема, йдеться про цифру в 22 млрд. Тому аграрні експортери активно кредитуються під будівництво зерносховищ, елеваторів і т.д. А так як вони мають за законом право одержувати кредити у валюті, то така ситуація цілком з'ясовна. Крім цього, у нас почалася посівна, потрібні додаткові кошти під техніку, сховища», - констатував Охріменко.

Нагадаємо, в березні в Україні видано позик в іноземній валюті на 5,7 млрд грн, що є рекордом з серпня 2009 р.

Читайте також: В Україні обсяг банківських кредитів в інвалюті в березні 2013 р. відновив максимум більш ніж за 3,5 роки