ua en ru

Мартен Фуркад проти збірної Росії: що сталося на Кубку світу з біатлону

Мартен Фуркад проти збірної Росії: що сталося на Кубку світу з біатлону Фото: Мартен Фуркад

У біатлоні розгорівся скандал

Вчора в Австрії стартував етап Кубка світу з біатлону. Першим змаганням стала змішана естафета, яка завершилася скандалом.

Все почалося, коли один з найкращих біатлоністів світу француз Мартен Фуркад прийняв естафету від Кентена Фійона-Майї. Після цього Мартен рушив у бік росіянина Логінова, який тільки закінчив свою частину естафети, після чого представник збірної Росії впав.

"Я їхав, передавав естафету, нікого не чіпав. Мабуть, чиясь лижа потрапила між ніг, а спеціально чи ні – треба дивитися на повторі. Я не зустрічаюся ні з ким ні словами, ніяк. Це справа кожного, як себе вести", - сказав після Логінов.

Перед самим фінішем Фуркад і Шипулін боролися за друге місце. І француз застосував хитрість, підрізавши суперника, не давши тому першим увійти в фінальний коридор.

"Після стрілянини я зрозумів, що боротися за золото вже неможливо, тому почав грати з Шипуліним в свою улюблену гру", - прокоментував свої дії Фуркад.

Після цього скандал продовжився на церемонії нагородження. Коли викликали збірну Росії, яка стала третьою, Шипулін і Логінів потиснули руки всім представникам французької команди, крім Фуркада. Мартен на це відреагував відходом з п'єдесталу. Організатори Кубка зуміли повернути француза на церемонію, але той висловлював своє невдоволення тим, що відбувається.

Далі скандал розвинувся на прес-конференції.

"Наша команда – одна велика дружна сім'я. І якщо ставлення до кого-то – в даному випадку до Олександра Логинова від Мартена Фуркада – не дуже хороше, то це негарно по відношенню до всієї команді. Спортсмени повинні бігати, виступати, показувати хороші результати, а не займатися політикою. Це відноситься до Мартену Фуркаду. А свою поведінку тримати при собі", - розповів Шипулін.

"Можна подивитися повтор при передачі естафети, і буде видно, що зробив Мартен. Це під час гонки. А скільки було негативу до гонки від нього у бік Олександра Логінова? Це можна перетерпіти раз чи два, але весь час дивитися на нападки Мартена – не дуже гарно. Людини (Логінова) вітають з днем народження, а Мартен висловлює свою думку і знову звинувачує людини, який вже відбув свою дискваліфікацію. Я хочу ще раз сказати, що наша команда – велика родина. Зачепивши одного з членів нашої команди, який би він не був, це відбивається на всій команді. Це було негарно, і я прошу більше так не робити – не тільки Мартена, але взагалі нікого. Ми боремося, приїхали на чемпіонат світу – я сподіваюся на чесний бій", - додав біатлоніст.

"Я думаю, що не робив нічого неправильного. Логінов виступав у гонці. Якби я щось зробив, то наша команда не зайняла б друге місце. Я трохи сумний. Хочу нагадати, що тиждень тому СБР попросив IBU застосувати санкції проти мене з-за твіти про Логинове, а сьогодні біатлоністи вирішили не потиснути мені руку на подіумі. Мені було висловлено багато поваги сьогодні, і я задоволений цим. Я провів хорошу гонку. У мене ніколи не було поганих відносин з ким-небудь зі спортсменів на Кубку світу. Якщо люди не хочуть мене поважати із-за того, що я борюся за чистий спорт, це їх вибір", - висловився Фуркад.

Додамо, що сьогодні на Кубку світу відбудеться жіночий спринт.