ua en ru

"Марш героїв", військова техніка та затримання: 36-й день протестів у Білорусі

"Марш героїв", військова техніка та затримання: 36-й день протестів у Білорусі Фото: протести у Білорусі (tut.by)
Автор: РБК-Украина

У Білорусі 36-й день поспіль тривають акції протесту через фальсифікацію президентських виборів. Про те, що відбувається у країні 13 вересня читайте у матеріалі РБК-Україна.

У мінському барі затримали журналістів

У Мінську в барі "1067" силовики затримали трьох осіб. Двоє з них виявилися журналістами - фотограф Олександр Васюковіч і неідентифікованих представник медіа. У барі відзначили, що в затриманні брали участь близько 10 силовиків. У журналістів забрали всю техніку.

Пізніше стало відомо, що другим затриманим журналістом виявився позаштатний кореспондент Tut.by Володимир Грідін.

Координаційна рада засудила затримання демонстрантів

Опозиціонери заявили, що кожен має право мирно висловлювати свою думку на зборах і мітингах, що гарантується конституцією Білорусі. При цьому в КР засудили застосування насильства проти демонстрантів, а також те, що силовики при цьому діють анонімно в цивільному одязі і без розпізнавальних знаків.

"Такі дії не тільки порушують законодавство, але сприяють розгулу свавілля і вседозволеності. Замість того, щоб захищати безпеку громадян, співробітники силових відомств зневажають конституційні права і інтереси мирних співвітчизників", - заявили в раді.

Співробітник міліції вдарив в обличчя жінку в Жодіно

У білоруському Жодіно майор міліції під час акції протесту вдарив кулаком в обличчя жінку, коли та підійшла до нього, знімаючи все на телефон. Жінка від отриманого удару впала на землю. Вона серйозно не постраждала, проте все одно була доставлена в лікарню.

З'явилося відео затримань в районі Дрозди під Мінськом

На відео видно як до групи демонстрантів під'їжджає кілька мікроавтобусів без номерних знаків. Звідти виходять люди в цивільному одязі, балаклавах і з кийками. Вони жорстко затримують учасників маршу, одного з чоловіків силою затягують в мікроавтобус. При цьому чоловікові завдають ударів кулаками і кийками. Також видно як мінімум 2 вибухи.

У Мінську затримали понад 400 осіб

За інформацією МВС, акції протесту завершилися практично на всій території країни, крім Мінська. У столиці станом на 19:00 затримали понад 400 демонстрантів.

У Вітебській області затримали 14 учасників протестів

У МВС зазначили, що у Вітебську чоловік зірвав жетон і відеореєстратор з співробітника міліції. У Новополоцьку в ході зіткнень були пошкоджені три службові автомобілі.

У Мінську невідомих в Балаклаві відкрив вогонь в повітря під час розгону протестуючих

У Мінську на проспекті Переможців поблизу демонстрантів невідомий в Балаклаві відкрив вогонь в повітря. До цього в МВС спростовували застосування зброї з боку силовиків.

МВС пояснило застосування водомета в Бресті

Як повідомили правоохоронці, водомет був використаний проти демонстрантів в зв'язку з тим, що була створена загроза безпеки дорожнього руху. За даними МВС, близько тисячі людей перекрили дорогу на перехресті проспекту Машерова і бульвару Космонавтів, де водили хороводи, співали пісні і скандували гасла.

Демонстранти почали зводити барикади в Мінську

Учасники акції протесту намагаються звести барикади на вулиці Тімірязєва. Демонстранти приносять водоналивні блоки та інші підручні матеріали. Руху транспорту по вулиці немає.

ЗМІ повідомили про застосування світлошумових гранат під Мінськом

За повідомленням Tut.by, у селищі Дрозди, що під Мінськом, силовики нібито застосували світлошумові гранати для розгону протестуючих. При цьому в самому МВС заявили, що дана інформація не відповідає дійсності.

Протестувальники підійшли впритул до кордону силовиків у Мінську

Багатотисячна колона протестувальників підійшла до загородження силовиків поблизу "Арена-Сіті". Між сторонами всього декілька метрів. Поки що ситуація спокійна.

Водометами розганяли протестувальників у Бресті

У Бресті силовики вивели на вулиці водомет. Його застосували проти мітингувальників на одному з перехресть.

У Мінську силовики застосували зброю

Поблизу столичного поселення Дрозди, де живуть білоруські високопосадовці, представники силових структур застосували зброю. Силовики стріляли у повітря, щоб примусити багатотисячну колону протестувальників піти звідси.

Тисячі людей стягуються до стели у Мінську

Тисячі людей колонами підходять до стели "Мінськ - місто герой" в центрі міста. Одна з колон рухається від станції метро "Пушкінська". Ще одна колона проходить поблизу житлового комплексу "Каскад".

Силовики затримали понад 200 осіб у Мінську

Міністерство внутрішніх справ Білорусі повідомило про затримання 250 осіб під час сьогоднішніх акцій протесту в Мінську.

"Всі вони використовували прапори та іншу символіку, незареєстровані в установленому порядку, і плакати різного змісту, в тому числі образливого", - заявили в МВС країни.

Оператор обмежив роботу інтернету

Мобільний оператор "А1" повідомив, що у зв'язку з виконанням вимог уповноважених державних органів він обмежує пропускну здатність інтернету в Мінську.

"Виконання цих вимог веде до погіршення якості сервісу передачі даних або тимчасової недоступності послуги", - зазначив оператор.

У Мінську закрили станції метро

Станом на 14:40 на вхід і вихід були закриті станції метро Площа Леніна, Жовтнева, Купалівська, Площа Перемоги, Площа Якуба Коласа, Нємигі та Фрунзенська.

На протести вийшли жителі Гродно та Могилева

У Могилеві силовики розігнали людей, які збиралися на акцію протесту в центрі міста. У місті дуже багато міліції.

У Гродно на вулиці міста вийшли тисячі людей і вони продовжують підходити.

На проспекті Дзержинського жорстко затримують мітингувальників

На проспекті Дзержинського силовики оточили декілька десятків протестувальників та почали затримання. Людям заламують руки та ведуть їх в мікроавтобуси без номерних знаків.

За словами очевидців, силовики затримали близько 20 людей. На проспекті стоять10 мікроавтобусів, близько 5 військових машин, а також працюють близько 50 спецназівців у формі внутрішніх військ.

Зображення

Тіхановська підтримала сьогоднішні протести

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тіхановська звернулася до протестувальників, які планують сьогодні приєднатися до "Маршу героїв" та інших акцій в Білорусі.

"Сьогодні марш присвячений нашим героям - всім, хто продовжує боротьбу. Покажімо режиму, що ми - мирний народ, який не сприймає насильство і брехня. Впевнена, що всі, хто за зміни, будуть сьогодні на марші", - заявила вона.

У Мінську почалися затримання

У Мінську на вулиці Маяковського невідомі у балаклавах та зі зброєю почали затримувати людей з біло-червоно-білими прапорами.

Крім того, на Грушівці до натовпу протестувальників під'їхали мікроавтобуси, ймовірно, з силовиками всередині. Мікроавтобуси постояли деякий час біля людей з біло-червоно-білими стягами, після чого поїхали далі. Весь цей час мітингувальники стояли у зчіпці.

МВС назвало кількість затриманих у суботу протестувальників

За даними відомства, вчора у Білорусі пройшло 12 акцій протесту. МВС стверджує, що участь в акціях протесту взяли менш як 2 тисячі мітингувальників.

Під час акцій протесту, як заявляють в МВС, затримали 114 осіб, 99 з них безпосередньо в Мінську. 87 затриманих у Мінську протестувальників будуть перебувати у СІЗО до суду над ними.

Перед початком протестів у Мінськ стягують військову техніку

Очевидці повідомляють про рух військової техніки, автозаків та машин з колючим дротом в бік центу Мінська. Колону техніки помітили під час руху проспектом Незалежності.

Зображення

Фото: колона військової техніки у Мінську (twitter.com onlinerby)

Крім того, силовики вже виставили загородження навколо Стели, а також обгородили колючим дротом Жовтневу площу. У різних частинах міста бачили людей в масках, а також військову техніку

У Мінську сьогодні пройде "Марш героїв"

У Мінську сьогодні опозиція планує провести масштабну акцію протесту під назвою "Марш героїв". Ідея цього маршу - висловлення вдячності та підтримки всім, хто проявив себе під час попередніх акцій протесту в Білорусі.

Вимоги у мітингувальників залишаються такими ж, як і раніше: відставка чинного президента Олександра Лукашенка, оголошення нових президентських виборів, а також притягнення до відповідальності всіх причетних до злочинів проти учасників акцій протесту.