ua en ru

Маркарова: коливання курсу на 1 гривню збільшує держборг на понад 40 млрд гривень

Маркарова: коливання курсу на 1 гривню збільшує держборг на понад 40 млрд гривень Фото: Оксана Маркарова (minfin.gov.ua)

За словами Маркарової, наявність держборгу - це непогано

Будь-яке коливання курсу на 1 гривню збільшує наш держборг на понад 40 млрд гривень. Про це повідомила в.о. міністра фінансів України Оксана Маркарова в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

За словами Маркарової, наявність держборгу - це не погано. Вона також додала, що детальний аналіз боргу України чітко показав, де в України є чутливі моменти. Зокрема, було визначено шість категорій ризиків, на п’ять з яких Мінфін може впливати прямо чи опосередковано.

"Ці ризики включають валютний, відсотковий, ризик рефінансування, ліквідності і так званий ризик додаткових зобов’язань. Наприклад, візьмімо валютний ризик. Частка валютних запозичень є високою - 61%, з яких 45% у доларі. Тобто будь-яке коливання курсу на 1 гривню збільшує наш борг на більше ніж сорок мільярдів. Це робить нас дуже чутливими до коливання курсу", - заявила вона, зазначивши, що наразі у відомства є повне розуміння, які проблеми є з державним боргом.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що в Україні планують створити Агенцію з управління держборгом. Крім того, Мінфін планує підсилити інституційну спроможність в управлінні державним боргом.

Зазначимо, станом на 1 травня поточного року сума державного боргу становила 77,05 млрд доларів (2,021 трлн гривень).