ua en ru

Мар'їнка: ОБСЄ фіксувала переміщення озброєння бойовиків напередодні бою

Мар'їнка: ОБСЄ фіксувала переміщення озброєння бойовиків напередодні бою Фото: Мар'їнка

Обидві сторони підтвердили спостерігачам, що місто залишається під контролем сил АТО

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні фіксувала переміщення великої кількості техніки бойовиків напередодні і під час бою під Марьинкой Донецької області. Про це йдеться у звіті місії від 4 червня.

"Спостерігачі помітили пересування великої кількості важкого озброєння на підконтрольній "Донецької народній республіці" (ДНР) території, в основному в західному напрямку лінії зіткнення - недалеко від Маринки, фронті і під час бойових дій", - йдеться у звіті.

Так, зазначається, що між 22:30 2 червня 05:30 3 червня місія ОБСЄ, розташована в районі Донецька "Текстильник", зауважила 8 гусеничних броньованих машин, військовий вантажівка, яка перевозила 122-мм артилерійське знаряддя, два танка Т-64, БМП-2, 3 військові вантажівки (один з яких перевозив зенітну гармату), 2 танки Т-72. Вся ця техніка рухалася на захід.

Крім того, СММ вранці 3 червня почула приблизно 300 вихідних артилерійських снарядів, вихідний залп з РСЗВ БМ-21 "Град".

Між 07:00 і 08:00 місія ОБСЄ в 6-9 км на схід від Маринки помітила сім танків Т-64, рухаються на захід.

Місія ОБСЄ зробила кілька спроб між 10:45 12:11 зв'язатися з представниками ДНР включаючи "прем'єр-міністра", "спікера парламенту", "міністра оборони" та "начальника Генерального штабу", з метою сприяння припиненню бойових дій навколо Маринка. Проте, як наголошується, вони були або недоступні, або не бажали говорити з представниками ОБСЄ.

О 15:00 годин місія ОБСЄ отримала лист від Міністерства оборони України, в якому повідомлялося, що озброєння сил АТО будуть розміщені на лінії зіткнення в цілях боротьби з "реальною загрозою" з-за бойових дій в Маріїнці. Представники України публічно визнали, що зброю було використано, підкреслюючи, що їх використання було необхідно для запобігання атаки ДНР.

Близько 19:00 години представник штабу АТО в Краматорську та "Міністерство оборони ДНР" підтвердили спостерігачам, що Маринка залишається під контролем уряду.

Нагадаємо, вчора цілий день тривали бої під Марьинкой Донецької області.

При цьому бойовики вночі з артилерії продовжили обстріл Мар'їнки і Гнутово.