ua en ru

Марчук поки не бачить перспектив щодо введення миротворців на Донбас

Марчук поки не бачить перспектив щодо введення миротворців на Донбас Фото: Євген Марчук (Фалін Володимир / УНІАН)

Україні може підійти 2 види миротворчих операцій: із підтримання миру та примусу до миру

Представник України в підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи, колишній прем'єр-міністр, екс-міністр оборони й екс-секретар РНБО Євген Марчук не бачить перспективи введення найближчим часом миротворчого контингенту ООН на Донбас. Про це він заявив в інтерв'ю "5 каналу" ввечері 2 січня 2018 року.

"Відверто кажучи, у мене невелика надія, що вдасться найближчим часом із миротворчим контингентом щось позитивне вирішити", - визнав Марчук.

На його думку, для ситуації на Донбасі можуть підходити два види миротворчих операцій: із підтримання миру та примусу до миру, і останнім передбачається застосування зброї самими миротворчими контингентами щодо порушників миру або тих, хто нападає на миротворців.

Як зазначив Марчук, оскільки вже прозвучало багато заяв на різних рівнях, у тому числі від глав ЛДНР про те, що вони проти запропонованої Україною ініціативи введення миротворців, то він не бачить найближчим часом перспективи введення миротворців.

"Хоча це не означає, що це питання не потрібно просувати, і президент Порошенко правильно зробив, що порушив це питання на Генасамблеї ООН", - вважає він.

Нагадаємо, раніше в МЗС РФ заявили, що Росія не допустить введення миротворців ООН на весь окупований Донбас.