ua en ru

Manors Group Corporation: Огляд і Прогноз на середу, 17 жовтня 2012 року

Під дією тих самих оптимістичних настроїв вкупі з позитивними економічними даними, європейські валюти спрямувалися вгору. Крім триваючих розмов про порятунок Іспанії вчорашній день привернув увагу до корпоративного сектору США.

Зміна керівництва Citigroup була сприйнята з натхненням, так як за час правління знаменитого Вікрама Пандіта акції компанії втратили 90% вартості. Таким чином, аргументів на користь зростання ризикованих валют все більше. У підсумку, EUR/USD завершила торги в районі 1,3050, а GBP/USD - з невеликим зміцненням в район 1,6110.

Парі EUR/USD вдалося пробити опір 1,3000, завдяки несподівано сильним економічним даними з Німеччини. У жовтні довіру німецьких інвесторів відзначило другий місяць зростання завдяки тому, що план покупок держоблігацій Європейським ЦБ відродив надії на вирішення проблеми боргової кризи в єврозоні. За даними Центру європейських економічних досліджень (ZEW), в поточному місяці індекс очікувань інвесторів і аналітиків підвищився до 11,5 проти 18,2 у вересні. Попит на пару також підігрівала нова хвиля чуток про те, що Іспанія все ж запросить допомогу найближчим часом. Відкривши день на 1,2966, пара під час європейської сесії прорвалася вище 1,30 і кинулася в район 1,3060, завершивши торги на 20 пунктів нижче.

GBP/USD була більш стримана у своїх рухах, так як економічний реліз не виключає подальшого пом'якшення монетарної політики MPC. Індекс споживчих цін Великобританії за вересень досяг мінімальної майже за 3 роки позначки, так як підйом цін на бензин та електроенергію, спостережуваний роком раніше, в цьому році не відбулося. CPI у вересні зареєстрував підйом на 0,4% м/м і 2,2% р/р проти 2,5% у серпні. Таким чином, річна динаміка виявилася найменшою з 2009 року, що співпало з прогнозами аналітиків. У підсумку, у пари були труднощі з подоланням опору 1,61. Пара відкрилася на 1,6078, довго тестувала 1,61, досягнувши максимуму 1,6131, однак відкотилася в район 1,6110 на закритті.

USD/JPY абсолютно виправдано продемонструвала деяке зміцнення під впливом американських економічних даних. Звіти з США продовжують підносити приємні сюрпризи. CPI виріс на 0,6%, довівши річні темпи зростання до 2,0% 1,7%. Промвиробництво також продовжило показувати позитивну динаміку, зазначивши збільшення на 0,4%. А попит на долари США виріс за вересень до $91,5 млрд. від $74,0 млрд. в серпні. Відкривши день на 78,78, пара змогла зміцнитися до максимуму 78,96 і відкотилася до 78,88 до закриття.

Що стосується AUD/USD, то пара досить стримано відреагувала на протокол РБА. Банк Австралії не дав чітких вказівок на те, що процентна ставка буде знову знижена, проте дозволив ринку припустити таку ймовірність зважаючи на велику кількість голубиних коментарів, особливо щодо торгівлі і будівництва, а також "деякого ослаблення" ринку праці в останні місяці. Пара змогла пройти вище 1,0260, досягти максимуму 1,0288, проте на цьому не вичерпався потенціал зростання, і пара відкотилася до 1,0275.

Прогноз на середу, 17 жовтня 2012 року.

Природно, основною темою залишаються чутки про те, що Мадрид все ж таки зважиться на запит про допомогу. Агресивні дії S&P ще більше наближають цю подію. Агентство минулого тижня ухвалив рішення знизити рейтинг країни на 2 позиції до " BBB -", а в цей вівторок переглянуло на зниження рейтингу 15 іспанських банків (включаючи довгостроковий рейтинг 11 банків і короткостроковий - 4-х). Ми вважаємо, що незважаючи на протести іспанських властей, запит про допомогу все ж відбудеться, правда, швидше після 21-го жовтня, тобто після місцевих виборів. Таким чином, аж до цього часу EUR/USD буде отримувати попит з боку оптимістів, проте є один момент.

Греція і "Трійка" ніяк не досягнуто остаточного консенсусу в переговорах, і поточна ситуація вказує на те, що транш не буде затверджений на цьому тижні. Якщо так, потенціал зростання пари досить обмежений. Ми більше схиляємося до ймовірності відкату в район 1,2980 до прояснення ситуації.
Для GBP/USD сьогодні ключовий день тижня - публікація протоколу минулого засідання MPC. Незважаючи на те, що показники інфляції залишаються трохи вище цільового рівня в 2%, спадна тенденція. Крім того, слабкі економічні дані останніх днів говорять про те, що Комітет дійсно може зважитися на додаткове пом'якшення на найближчому засіданні, а якщо прихильники цього вже були відзначені на минулій зустрічі, у пари пряма дорога на південь. Мета на 1,60 після прориву проміжної підтримки 1,6060. Сумні дані з ринку праці тільки прискорять рух.

USD/JPY, найімовірніше, буде утримуватися в рамках діапазону 78,60-78,80. Економічні релізи із США навряд чи привернуть особливу увагу - пройшли ті часи, коли ринок нерухомості хвилювало ринки. Єдиним каталізатором можуть стати несподівані звістки з корпоративних полів.

Джерело: Financial Market