ua en ru

Manors Group Corporation: 5 найвідоміших спекуляцій на біржі

"У фінансових справах я б радив уникати доказів, отриманих заднім числом: адже якби книги по історії були ключем до багатства, тоді в списках багатіїв ми побачили б виключно бібліотекарів", - так в одній зі своїх книг написав легендарний інвестор Уоррен Баффет.

Втім, незважаючи на його правоту, знати, що траплялося раніше, важливо для більш точного прогнозування. Перед Вами 5 найвідоміших спекуляцій на фондових ринках.

1. Тюльпаноманія 1637 р. в Голландії

Початок сучасних спекулятивних маній було покладено в 1637 р. Цибулини, з яких виростають тюльпани, користувалися величезним попитом, що дозволило цінами злетіти до небес. Однак несподівано ціни на надпопулярний товар почали падати. На біржах почалася паніка, і за один день тисячі підприємців розорилися

2. Міхур Міссісіпі в 1720 р.

Джон Ло штучно завищував багатство Луїзіани за схемою, яка призвела до масштабної спекуляції акціями Mississippi Company в 1719 р. Проте рівно через рік спекулятивний міхур, який роздувся через переоціненість компанії, лопнув. Що, втім, не вплинуло на Ло в негативну сторону. Згодом Джон Ло став міністром фінансів Франції.

3. Чорна п'ятниця 1869 р.

Справжній крах американського ринку стався, коли фінансисти Джеймс Фіск і Джей Гоулд спробували використовувати політичні зв'язки, щоб захопити ринок золота. Пік цін на золото до $162 за унцію не підвищувався більш ніж 100 років. Скандал зі спекуляціями заплямував адміністрацію президента Улісса Гранта, а подальше розслідування в Конгресі очолював майбутній президент Джеймс Гарфілд.

4. Паніка 1907 р.

Трапилася з вини автора невдалої спроби монополізувати акції мідної компанії United Copper у жовтні 1907 р. Наступні невдачі брокерських та банківських гравців припинилися тільки тоді, коли JP Morgan переконав інші страхові компанії забезпечити підтримку Trust Company of America. Криза в кінцевому підсумку привів до створення Федеральної резервної системи.

5. Біржовий крах 1929 р.

Економісти до цих пір не прийшли до єдиної думки щодо причин виникнення такого сильного кризи в економічній історії. Однак наслідки стали відомі всім: дуже високий рівень безробіття, банківські канікули і затяглася на довгі роки стагнація. Між тим однією з найпопулярніших версій краху на фондовому ринку служить велика частка спекуляцій акціями на біржах.

Джерело: Вести Економіка