ua en ru

Мальтійський орден святкує 900-річчя

Найстаріший у світі Мальтийски лицарський орден святкує в цьому році 900-річний ювілей з моменту заснування. У 1113 р. булла Папи Паскаля II дарувала незалежність світської і церковної юрисдикції чернечого ордену госпітальєрів Святого Іоанна Єрусалимського.

Оригінал цього історичного документа в даний час зберігається в Національному архіві Мальти.

Свою назву католицький орден отримав від госпіталю, який 1080 р. в Єрусалимі створив монах-бенедиктинець Жерар. Метою організації була турбота про бідних, хворих або поранених паломників до Святої Землі. Після вступу в Єрусалим християн в ході I Хрестового походу в 1099 році орден перетворився в релігійно-військовий, був затверджений статут.Після падіння Родосу 1522 р., на якому орден оселився після вигнання з Єрусалима, він перемістився на Мальту. Після захоплення Наполеоном Мальти в 1798 р. імператор Павло I надав лицарям притулок в Санкт-Петербурзі.

За міжнародним правом Мальтійський орден є государствоподибным інститутом. В даний час, згідно з власною статистикою ордена, його членами є 13,5 тис. осіб, у структурі ордену були присутні 80 тис. волонтерів та понад 20 тис. медичних працівників.

Згідно з Конституцією члени Ордена діляться на три класи. Члени I класу - лицарі справедливості, визнані монастирські капелани - дають обітницю бідності, чистоти і послуху і є ченцями. Члени II - лицарі послуху і донати справедливості - дають обітницю послуху. Вони зобов'язані дотримуватися приписи для лицарів послуху за здійснення молитов і обов'язків щодо ордену та його членів. Члени III класу не дають обітниць, але беруть на себе зобов'язання вести християнський спосіб життя і брати активну участь у догляді за хворими та соціальної роботи, яку проводить орден.