ua en ru

Максимальний обсяг задекларованої чиновниками готівки має бути внесений у держбанки, - Яценюк

Максимальний обсяг задекларованої чиновниками готівки має бути внесений у держбанки, - Яценюк Фото: Арсеній Яценюк

Було би дуже правильно, щоб усі, хто задекларував свої готівкові кошти, дуже швидко принесли їх у державні банки і збільшили ресурсну позицію державних банків. Про це заявив лідер політичної партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк в інтерв’ю українським ЗМІ.

"Це, з одного боку, зменшить проценті ставки в економіці, а з іншого, - дасть можливість банкам оперувати більшими фінансовими ресурсами і додасть фінансової стабільності. Ці люди стануть інвесторами", - підкреслив він.

Яценюк додав, що переведення максимального обсягу готівки у банківські вклади "в тому числі зніме питання про те, чи реальні задекларовані людиною кошти".

Лідер "Народного фронту" також наголосив на необхідності "розширити перелік осіб, які підлягають обов’язковому декларуванню": "Розповсюдити їх на керівників політичних партій, кандидатів в народні депутати і кандидатів у президенти. Це обов’язково повинно бути".

Ефект від цих декларацій у більшості населення, підкреслив він, "шоковий": "Це підсвітило тезу про соціальну несправедливість. І треба також відверто визнати, що такі етапи проходять в різних країнах. В Сполучених Штатах у 1930-х роках боролися з мафією, монополіями і їхніми олігархами. Ми також проходимо цей етап. Це етап очищення. Нульова відправна точка. І далі в такому етапі очищення, вважаю, що всі громадяни, вся країна повинна буде дійсно переходити на інші рейки".

"Як для чиновника є вже сьогодні по законодавству священним обов’язком показувати свої доходи і витрати, і членів їх сімей, - так і для кожного громадянина країни повинна стати священним обов’язком сплата податків і відповідне декларування. Це світова практика. І чому це також потрібно зробити? Тому що громадяни повинні брати активну участь у фінансуванні політичних партій, а це також підлягає декларуванню. А держава повинна звітувати перед громадянами, як використані сплачені податки", - сказав він.

"Тому я думаю, що наступним етапом повинно бути запровадження прозорих процедур для всієї країни, де і політичний клас, який вибирається громадянами, і громадяни, які вибирають політичний клас, - всі живуть за одними правилами. Це чесно", - наголосив лідер "Народного фронту".

Відповідаючи на запитання щодо своєї декларації, Арсеній Яценюк зазначив, що подасть її, згідно з законом, до 1 квітня наступного року і нагадав, що декларує свої доходи з 2001 року й ці документи розміщені на його веб-сайті.