ua en ru

Макрон визнав вину Франції в масових арештах євреїв у 1942 році

Макрон визнав вину Франції в масових арештах євреїв у 1942 році Фото: Еммануель Макрон (president.gov.ua)

Президент наголосив, що це Франція організувала облаву і згодом депортацію євреїв

Президент Франції Еммануель Макрон наголосив на відповідальності Франції за масові арешти євреїв у 1942 році. Про це він заявив 16 липня 2017 року під час траурного заходу з нагоди 75-х роковин облави "Вель д'Ів" у присутності прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, передає DW.

"Це Франція організувала облаву і згодом депортацію", - визнав Макрон.

Французький лідер також додав, що в цих подіях не брав участі "жоден німець".

Облава "Вель д'Ів" була найбільшою серією масових арештів євреїв, здійснених у Франції під час Другої світової війни. У липні 1942 року в Парижі та його передмістях французькі поліцейські заарештували понад 13 тисяч людей, із них - чотири тисячі дітей. Їх відправили спершу до концентраційних таборів, а згодом - до таборів смерті.

Перед виборами президента, на яких переміг Макрон, головна його опонентка Марін Ле Пен заявляла, що злочини режиму Віші, який співпрацював із нацистами, не стосуються Франції, оскільки то була "не Франція".

Зазначено, що вперше вину Парижа за арешти євреїв серед французьких лідерів у 1995 році визнав президент Жак Ширак. До того ця тема була табуйована.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент Франції Еммануель Макрон закликав до відновлення ізраїльсько-палестинських переговорів щодо створення двох незалежних держав.