ua en ru

Македонія відмовилася підключитися до будівництва "Турецького потоку" без дозволу ЄС

Македонія відмовилася підключитися до будівництва "Турецького потоку" без дозволу ЄС Фото: Нікола Груєвський

Росія стикається з новими перешкодами на шляху до будівництва "Турецького потоку"

Македонія буде брати участь у будівництві газопроводу "Турецький потік" тільки після того, як Росія і Європейський союз (ЄС) прийдуть до згоди щодо проекту. Про це в інтерв'ю місцевому виданню Press24 заявив прем'єр країни Нікола Груєвський, передає "Комерсант".

Зазначимо, Македонія має стати третьою країною на маршруті газопроводу після Туреччини та Греції, з якими Росія зараз веде переговори.
Заяви прем'єра Македонії почасти мають політичне підґрунтя. В останні тижні ситуація в Македонії загострилася, опозиція на чолі з Зораном Заевым намагається домогтися негайної відставки уряду.

"Турецький потік" повинен пройти по дну Чорного моря до Туреччини і потім, через Грецію та Македонію, Сербію, Угорщину та Австрію, де розташований один з ключових газових хабів Європи - Баумгартен. Ця труба в чотири нитки потужністю в цілому близько 60 млрд кубометрів газу в рік покликана повністю замінити український транзитний маршрут, від якого "Газпром" обіцяє відмовитися в 2020 році. Але поки проект знаходиться в самій початковій стадії, за нього не укладено жодного зобов'язуючої угоди, неясні і джерела фінансування.

Як зазначає видання, обійти Македонію газопровід в нинішньому варіанті не може, але для самої країни проект не надто цікавий. Вона споживає всього лише близько 150 млн кубометрів газу в рік, отримуючи його з Росії. Однак, за словами, Миколи Груевского, ціна на російський газ занадто висока і Македонія планує отримати доступ до газопроводу TAP, за яким в Південну Європу буде поставлятися азербайджанський газ.

Джерела "Комерсанта", виходячи з ситуації, сумніваються, що у "Турецького потоку" взагалі буде сухопутна частина за межами Туреччини. Швидше за все, "Газпром" обмежиться в кращому випадку прокладкою двох ниток газопроводу через Чорне море.

Формально підводні газопроводи не підпадають під санкції ЄС і Швейцарії, але на практиці влади окремих країн можуть, як мінімум затягувати видачу дозволів, заявив виданню джерело в одній з європейських нафтогазових компаній, які зіткнулися з проблемою санкцій.

Потужність двох ниток "Турецького потоку" - 32 млрд кубометрів в рік. У "Газпрому" є шанси відмовитися від транзиту газу через Україну, якщо половину забере Туреччина, решта газу може бути доставлений у Грецію та Болгарію з мінімальними вимогами щодо додаткової інфраструктури. Якщо буде побудований Eastring або його аналог, "Газпром" зможе направити близько 15 млрд кубометрів на Балкани, використавши Трансбалканський газопровід в реверсному режимі. Зобов'язання перед клієнтами в Італії і Центральній Європі можуть бути закриті вільними потужностями Nord Stream (близько 17 млрд кубометрів у рік за Opal).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Газпром" запускає будівництво "Турецького потоку", не підписавши зобов'язуючих угод по ньому з Туреччиною.