ua en ru

Магера сумнівається в можливості провести перевибори Ради за нинішнім законодавством

Перший заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера сумнівається в можливості провести перевибори Верховної Ради за нинішнім законодавством.

Перший заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера сумнівається в можливості провести перевибори Верховної Ради за нинішнім законодавством. Про це Магера розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

"Тут я не можу висловити позицію ЦВК, а скоріше свою власну позицію. Я хочу підкреслити, що закон №2222, яким вносилися зміни до Конституції 8 грудня 2014 р., так звана конституційна реформа, що передбачала в перехідних положеннях, що лише наступні чергові вибори проходять за пропорційною виборчою системою. Тобто питання проведення виборів після 2006 р. чинна Конституція України не регулює. Більше того, Конституція визначає, зокрема, у двох статтях 77 та 92, що питання організації і проведення виборів народних депутатів має визначатися виключно законом. На сьогоднішній день таким законом є той закон, який передбачає пропорційно-мажоритарну виборчу систему і поки іншого закону Верховна Рада не прийняла", - сказав Магера.

"Якщо за цим законом проводити дострокові парламентські вибори, то ми всі повинні розуміти, що в АР Крим десять депутатів не будуть обрані, що в місті Севастополі два депутати не будуть обрані і стоятиме серйозне питання, чи зможуть бути обраними більшість депутатів у Донецькій чи Луганській областях. Якщо ми таким чином йдемо на обрання парламенту в неповному складі, то виникає питання, - логічно, чи правильно це?", - додав він.

За словами Магери, необхідно приймати новий закон про вибори нардепів.

"Тому, на мій погляд, необхідно приймати новий закон "Про вибори народних депутатів", згідно з яким проводити вибори виключно за пропорційною виборчою системою. Яка це буде пропорційна система - та, яка була закритого типу, коли весь список депутатів висувається партією, і він не може бути змінений, або це будуть відкриті списки, в тому числі регіональні списки, коли виборець може обирати не лише партію, але й надавати преференцію окремо взятого кандидата від цієї партії, - це питання виключно до Верховної Ради", - зазначив перший заступник голови ЦВК.

"Моя позиція така, що треба приймати закон про вибори на виключно пропорційній системі з двох причин. Перша причина - це окуповані території Крим і Севастополь, це території, де важко проводити вибори: Донецька і Луганська області. Друга причина - це те, що ми повернулися до редакції Конституції 2004 р., де є необхідність формування коаліції у Верховній Раді для подальшого формування Кабінету міністрів і в даному випадку, з яким би повагою я не ставився до депутатам, обраним у мажоритарних округах, ми повинні розуміти, що в парламенті повинна бути структуризація. Не може бути 450 окремих гравців або 225. Це повинні бути депутати, структуровані в парламенті більшість і опозицію, а не зібрані по одному, щоб утворити коаліцію. Що ж стосується часу проведення дострокових парламентських виборів, то треба зазначити, що голова Верховної Ради, виконуючий обов'язки Президента, згідно з Конституцією, не може призначити позачергові вибори народних депутатів", - підкреслив Магера.