ua en ru

МАГАТЕ: Реакція на ядерну кризу в Японії могла бути більш оперативною та адекватною

Реакція на ядерну кризу в Японії могла бути більш оперативною та адекватною, якби не проблеми комунікації між відповідальними сторонами - оператором аварійної АЕС в Фукусимі Tokyo Electric Power Company (TEPCO), регуляторами атомної галузі і національним урядом. До такого висновку прийшли експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) за підсумками свого перебування в Японії в кінці травня - початку червня з метою встановлення детальних обставин ядерної катастрофи, передає РБК.

Висновки фахівців представлені в 160-сторінковому звіті, який буде винесений на обговорення міністерської конференції МАГАТЕ з ядерної безпеки, що відкривається наступного тижня. Копія доповіді виявилася в розпорядженні японських ЗМІ і світових інформагентств.

Як приклад комунікативних проблем звіт вказує на той факт, що після аварії на АЕС "Фукусіма" TEPCO і уряд створили окремі робочі групи, які насилу координували свої дії. Через зволікання, викликані недостатністю взаєморозуміння, ядерні реактори не вдавалося швидко остудити, що призвело до пошкодження тепловиділяючих елементів.

У доповіді також говориться про те, що атомна станція в Фукусимі не була повною мірою готова протистояти таким стихійним лихам, як цунамі і повінь. Стіни, що захищають АЕС, не перевищують 6 м, тоді як на північно-східне узбережжя Японії, де розташований атомний комплекс, обрушилася хвиля заввишки близько 14 м.

Разом з тим МАГАТЕ не міг не звернути уваги на самовідданість ліквідаторів аварії на Фукусимі, які "зіткнулися з катастрофічним, безпрецедентним, надзвичайних сценарієм", що зажадало "виняткової прояви лідерства і самовіддачі з боку працівників станції і рятувальників".