ua en ru

У Мадриді допускають розширення автономії Каталонії

У Мадриді допускають розширення автономії Каталонії Фото: Альфонсо Дастіс (flickr.com/unisgeneva)

Голова МЗС Іспанії вважає правомірними дії поліції під час референдуму

У результаті нинішньої кризи Каталонія може домогтися розширення автономії. Про це заявив міністр закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастіс у неділю, 29 жовтня, передає DW.

"Я виключаю незалежність, але необов'язково – розширення автономії, нехай навіть це сьогодні й один із регіонів із найбільшими повноваженнями і можливостями не тільки в Іспанії, а й у всьому світі", - заявив він.

Дастіс вважає правомірними дії іспанської поліції, яка жорстко протистояла прихильникам незалежності під час референдуму, але сказав, що Мадрид "отримав з цієї ситуації урок".

"Ми розуміємо, як це могло виглядати. Тому маємо намір бути настільки обережними, наскільки можливо, щоб такі сцени не повторилися", - підкреслив він.

Також міністр зазначив, що навіть лідер сепаратистів, відправлений у відставку глава Каталонії Карлес Пучдемон цілком може взяти участь у грудневих виборах до регіонального парламенту, "якщо не опиниться до того часу в тюрмі".

"Неважливо, що він каже, федеральний уряд зараз керує Каталонією, хоча ми чітко вирішили, що не маємо наміру залишатися там надовго", - зазначив міністр.

Нагадаємо, в іспанському місті Барселона 29 жовтня 2017 року пройшла масова акція проти незалежності Каталонії.