ua en ru

М.Бродський: Кабмін ухвалив 4 законопроекти у сфері підприємницької діяльності.

Кабмін ухвалив 4 законопроекти у сфері підприємницької діяльності. Про це заявив на засіданні уряду глава Держкомпідприємництва України Михайло Бродський, передає кореспондент РБК-Україна.
"Я впевнений, що процес піде швидко і максимум за кілька тижнів Верховна Рада прийме зміни до законів", - заявив М.Бродський.
Зміни стосуються запровадження електронної державної реєстрації суб'єктів господарювання, створення єдиної системи державної реєстрації юридичних осіб, посилення адмінвідповідальності за порушення порядку видачі дозвільних документів та змін у сфері державного контролю за господарською діяльністю.

Зокрема, проект закону про внесення змін до закону України про основні засади держнагляду у сфері господарської діяльності передбачає скорочення кількості контролюючих органів з 79 до 40. Документ закріплює 30-денний строк для виконання суб'єктом господарювання припису для усунення виявлених в ході перевірки порушень.

Зміни щодо адміністративної відповідальності за порушення порядку видачі документів дозвільного характеру передбачають принцип «мовчазної згоди», тобто якщо підприємцем подано всі необхідні документи, а дозвіл або відмову чиновником не надано, підприємець може починати роботу без дозвільного документу.

Також передбачається збільшення штрафів за здійснення господарської діяльності без реєстрації ліцензії або дозволу із 340-680 грн - до 850-2550 грн. За подання недостовірних даних пропонується зменшити штраф з 680-1700 грн - до 340-680 грн. законопроект також передбачає накладення штрафів у розмірі 340-850 грн на чиновників, які безпідставно анулювали документи дозвільного характеру.

Законопроект, яким передбачена електронна реєстрація юридичних та фізичних осіб підприємців передбачає спрощення всіх процедур. «Він спрощує те, що було за рахунок впровадження електронної реєстрації через Інтернет та зменшення кількості реєстраційних і післяреєстраційних процедур. Тобто підприємцю не потрібно буде ходити по п'яти органах виконавчої влади, щоб стати на облік», - сказав М.Бродський.