ua en ru

М.Ставнійчук: Основні зауваження Венеціанської комісії стосовно судової реформи стосуються повноважень ВСУ та ВРЮ

Основні зауваження Венеціанської комісії стосовно закону "Про судоустрій та статус суддів" стосуються повноважень Верховного суду України (ВСУ) та Вищої ради юстиції (ВРЮ). Про це на прес-конференції заявила член Венеціанської комісії Марина Ставнійчук, передає кореспондент РБК-Україна.
М.Ставнійчук повідомила, що Венеціанська комісія заявляє про суттєве обмеження повноважень ВСУ та про значне збільшення повноважень ВРЮ: "Повноваження ВРЮ у штучний спосіб розширенні до неможливості. При цьому не змінено порядок формування складу ВРЮ.. Це призвело до того, що суддю можна позбавити посади не за конкретні вчинки, а за уявні... Зниження статусу ВСУ призвело до реальної загрози функціонування правосуддя".
Вона також додала, що створення палат в ВРЮ нівелює поняття Верховного суду, як вищої судової інстанції.
Також М.Ставнійчук відзначила і позитиви в реформуванні судової системи. Зокрема, це запровадження автоматизованого документообігу та розподілу справ, а також ліквідація військових судів.
В цілому, на думку М.Ставнійчук, висновки Венеціанської комісії мають означати для України необхідність продовження судової реформи: "Було б добре скласти практичний план продовження судової реформи".