ua en ru

Люксембурзька мова може стати офіційною в ЄС

Люксембурзька мова може стати офіційною в ЄС Фото: Люксенбург (Shutterstock)

Влада активно займаються просуванням Люксембурзького мови

Влада Люксембургу просувають свою мову і домагається її визнання офіційной в ЄС. Про це передає видання Euractive.

Зокрема, в публікації йдеться про те, що Люксембурзькою мовою нині розмовляють менше ніж 400 тисяч осіб. В результаті чого ЮНЕСКО включила її в список "вразливих" мов.

Щоб уникнути зникнення мови, останнім часом влада Великого Герцогства взялася просувати мову. Ще на початку січня в парламент країни подали законопроект, мета якого допомогти поширити люксембурзьку мову серед 590-тисячного населення країни, а також і за кордоном.

"Ми вирішили почати переговори з європейськими інститутами, щоб досягти адміністративного угоди про використання діалекту", - повідомило міністерство освіти Люксембургу.

"На практиці це означатиме, що кожен громадянин буде мати право звертатися в європейські інституції люксембурзькою мовою та отримувати відповідь на цій мові", - пояснили в міністерстві.

Національний інститут статистики Люксембургу класифікує люксембурзьку мову як основну мову 55,8% населення, за ним слідують португальська (15,7%) і французька (12,1%).

Люксембурзька не була офіційно визнаной як національна мова до 1984 року. Тепер разом з французькй і німецькой мовами нею користуються в адміністративних і юридичних цілях.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міністерство освіти і науки України повністю приймає рекомендації Венеціанської комісії щодо мовної статті закону "Про освіту" та погоджується з продовженням перехідного періоду для її імплементації до 2023 року.