ua en ru

Люди в приміщенні КМДА знаходяться без порушень норм чинного законодавства, - Катеринчук

Люди в приміщенні Київської міської державної адміністрації (КМДА) знаходяться без порушень норм чинного законодавства. Про це заявив лідер "Європейської партії України" Микола Катеринчук.

"Люди, які зараз знаходяться в приміщенні Київської міської державної адміністрації, знаходяться там без будь-яких порушень норм чинного законодавства", - так прокоментував можливість звільнення силовими структурами приміщення КМДА Катеринчук зазначив: "Тому від когось звільняти приміщення просто не має сенсу. Воно ні ким не захоплено. Чиновники КМДА безперешкодно можуть виконувати свої посадові обов'язки".

"Загальна декларація прав людини у ст. 21 визначає, що кожна людина має право брати участь в управлінні своєю країною безпосередньо або через вільно обраних представників. Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" місцеве самоврядування може здійснюватися територіальною громадою міста безпосередньо. До того ж, відповідно до частини другої ст. 75 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" територіальна громада у будь-який час може достроково припинити повноваження органів та посадових осіб місцевого самоврядування, якщо вони порушують Конституцію або закони України, обмежують права і свободи громадян, не забезпечують здійснення наданих їм законом повноважень", - повідомив Катеринчук. - "Тому, в умовах, коли згідно з Конституцією Київська міська рада є нелегітимною, територіальна громада міста має право самостійно управляти комунальною власністю міста, в тому числі в будівлі міської ради. Відповідно перебування киян у приміщенні Київської міської ради є абсолютно законним і виправданим".

"Цілком логічним і виправданим є облаштування і робота громадських приймалень народних депутатів. Закон України "Про статус народного депутата України" визначає, що народний депутат України обраний представник українського народу і уповноважений ним протягом строку депутатських повноважень здійснювати повноваження, передбачені Конституцією України та законами України. Місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, а також їх посадові особи зобов'язані сприяти організації зустрічей народних депутатів з виборцями", - сказав народний депутат.

"Саме тому, з метою забезпечення режиму законності і правопорядку, недопущення порушення прав і свобод громадян в приміщенні Київської міської ради було влаштовано громадські приймальні народних депутатів України, куди наші співвітчизники можуть звернутися за допомогою і де їх слова будуть по-справжньому почуті", - додав Катеринчук. - "Разом з тим необхідно відзначити, що ніяких перешкод для роботи посадових осіб виконавчого органу Київської міської ради здійснено не було. Документи, техніка, друку, сейфи залишилися за зачиненими дверима кабінетів міських чиновників. Тому, порушень законодавства про працю, про службу в органах місцевого самоврядування з боку учасників мирної акції не було".