ua en ru

Люди не можуть отримати обіцяні урядом “доступні ліки”, – “Наш край”

Люди не можуть отримати обіцяні урядом “доступні ліки”, – “Наш край” Фото: Юрій Гранатуров

“Наш край” розпочав перевірку роботи програми “Доступні ліки” у регіонах України

“Наш край” розпочинає перевірку в регіонах України, як реалізується програма “Доступні ліки”, оскільки на гарячу лінію партії надходять численні скарги людей про неможливість отримати обіцяних урядом “доступних ліків”. Про це повідомив співголова партії “Наш край” Юрій Гранатуров.

За його словами, скарги, які надходять на гарячу лінію “Нашого краю”, свідчать про непідготовленість чергової ініціативи МОЗ.

“Незважаючи на неодноразове відкладання старту, лікарі, аптекарі та пацієнти досі не розуміють, як працює програма “Доступні ліки”. Пацієнти не знають, які ліки можна отримати безкоштовно або з невеликою доплатою та які аптеки працюють за цією програмою. Лікарі не розуміють, як вони мають виписувати рецепти. Аптекарі не знають, хто та як укладатиме угоди на участь у програмі та механізми організації компенсаторних виплат”, – зазначив він.

Юрій Гранатуров наголосив, що “Наш край” розпочав перевірку роботи програми “Доступні ліки” у регіонах України, щоб обіцяна програма запрацювала реально, а не була красивою декларацією на папері.

“Ми хочемо отримати повну картину, яким чином реалізується програма. Активісти партії разом з людьми, що потребують ліків, визначених програмою, пройдуть шлях від лікаря до аптеки. Ми маємо на власні очі побачити, що насправді відбувається”, – повідомив співголова партії “Наш край”.

Він наголосив, що кожна ініціатива, яка спрямована на поліпшення життя людей, підтримується "Нашим краєм" та має бути належним чином реалізована.

“Посадовці повинні знати, що їхня робота знаходиться під контролем громадян. А підсумками перевірки буде підготовлено низку звернень від партії та народних депутатів від "Нашого краю". Ми доб’ємося, щоб ця та інші програми з охорони здоров’я були реалізовані, а не перетворювалися на черговий піар”, – підсумував Юрій Гранатуров.

Нагадаємо 1 квітня МОЗ розпочав програму реімбурсації “Доступні ліки”, яка має надати можливість громадянам отримувати низку препаратів безкоштовно або із невеликою доплатою. Механізм відшкодування вартості ліків поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму.

Аптечна професійна асоціація України вже повідомила, що у столиці та в регіонах програма “Доступні ліки” з 1 квітня не запрацювала.