ua en ru

Люди не повинні оплачувати "міфічні" борги за комуналку, - "Наш край"

Люди не повинні оплачувати "міфічні" борги за комуналку, - "Наш край" Фото: Олександр Мазурчак

Уряд має посилити відповідальність за включення неіснуючих боргів у комунальних платіжках громадян. Про це заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак.

Так, за його словами, громадські приймальні партії отримують численні звернення від людей, в квитанціях яких з'являються борги за нібито надані комунальні послуги.

"Зараз склалося так, що комунальники накручують і накручують показники, а людям іноді простіше погасити борг, ніж витратити кілька днів на звірку рахунків. Також, крім приписування боргів населенню, за нібито надані комунальні послуги, людям у примусовому порядку пропонується сплатити авансовий платіж за комуналку, - зазначив Олександр Мазурчак. - Зокрема, у Київській області приватним підприємцям Київенерго відключила світло за несплату авансових платежів за електрику".

За словами Олександра Мазурчака, справжність боргу у випадку його виникнення повинен доводити постачальник послуг.

"Наш край" вимагає від уряду посилити відповідальність за формування помилкових даних в квитанціях на оплату і змусити постачальників послуг звіряти рахунки за зручною для споживачів процедурою. Також ми вимагаємо ввести оплату авансових платежів виключно на добровільній основі", - підсумував Олександр Мазурчак.

Як відомо, з 1 липня 2016 р. в Україні майже вдвічі подорожчало тепло і гаряча вода. З 1 вересня зріс на 25% мінімальний тариф на електроенергію (з 57% до 71,4 коп. За кВт/год). Також збільшився на 30% тариф за споживання від 100 до 600 кВт (з 0,99 до 1,29 грн.). Наступне підвищення вартості електроенергії заплановано на 1 березня 2017 р.