ua en ru

Будь-який аудит підтвердить прозорість функціонування каналу БТБ, - Арбузов

Заяву про те, що головне слідче управління Генеральної прокуратури України оголосило в розшук екс-голови Національного банку України - це черговий крок нинішнього керівництва країни у політичне переслідування членів попереднього уряду, впевнений колишній перший віце-прем'єр-міністр України, екс в.о. прем'єр-міністра Сергій Арбузов. Про це йдеться в його заяві, поширеній прес-службою.

"Сьогоднішня заява Генеральної прокуратури України про те, що я оголошений у розшук, не викликала у мене ніякого подиву. Цілком очевидно, що це черговий крок нинішнього керівництва країни з дискредитації та політичного переслідування членів попереднього уряду", - йдеться в заяві.

Він зазначив, що після того, як влада безпідставно звинуватила його у причетності до фінансування заворушень в Одесі і не змогла надати жодних доказів, крім банальних голослівних заяв, він чекав нових атак.

"Правда, на цей раз привід для мого переслідування був обраний не настільки гучний. Нагадаю, що мова йде про махінації в період мого головування в НБУ. Прокуратура стверджує, що при створенні телеканалу БТБ мною були здійснені "привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем".

Формулювання, безумовно, не витримує ніякої критики. Правоохоронці, мабуть, забули про те, що рішення про створення, так само як і про подальше забезпечення цього телеканалу приймалося правлінням НБУ. Тобто колегіальним органом. Елементарний аудит БТБ підтвердить прозорість створення, функціонування та фінансування каналу. Але, ймовірно, Генеральна прокуратура не може довірити таку важливу справу простим аудиторам, а у її співробітників в цей непростий для країни період повно вільного часу для того, щоб все перевірити самостійно", - зазначив Арбузов.

Арбузов висловив упевненість, що "якими б не були результати цієї інспекції, навряд чи розсудливі люди повірять правоохоронцям".

"Більше місяця навколо телеканалу БТБ йде справжня боротьба. Різні політичні сили, які сьогодні стоять біля керма української влади, намагаються взяти даний медіа-ресурс під свій контроль. То заявляють, що на його базі можна зробити рупор РНБОУ, то повідомляють про переформатування в український контрпропагандистська CNN. Причина такої зацікавленості проста, її навіть не намагаються приховувати: по своєму технічному забезпеченню БТБ сьогодні є одним з найбільш сучасних телеканалів в Україні. Громадськість легко може перейматися питанням: як цього можна було досягти, якщо, судячи з заяв ГПУ, при створенні БТБ всі займалися виключно "привласненням та розтратою"?, - підкреслив екс-голова НБУ.

Арбузов додав, що швидше за все розслідуванням діяльності БТБ справа не закінчиться і політичне переслідування продовжиться.