ua en ru

Ляшко вимагає від Кабміну скасування контракту на закупівлю газового вугілля в США

Ляшко вимагає від Кабміну скасування контракту на закупівлю газового вугілля в США Фото: Олег Ляшко (РБК-Україна)

Нардеп вимагає від уряду купувати виключно українське вугілля

Народний депутат України Олег Ляшко звернувся до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з вимогою скасувати контракт на закупівлю в США газового вугілля (марка "Г"), який видобувається в Україні. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"Я звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з вимогою скасувати рішення Енергетичного штабу уряду про закупівлю імпортного газового вугілля. Вимагаю від уряду купувати виключно українське вугілля, забезпечувати роботою шахтарів та погасити перед ними заборгованість по зарплаті", - написав депутат.

Він заявив, що уряд дозволяє держкомпанії "Центренерго" витрачати валюту на імпорт "непотрібного" Україні вугілля марки "Г" в той час, коли вітчизняні державні шахти (що видобувають марку "Г") недофінансовані і змушені скорочувати видобуток.

"Через постійне недофінансування видобуток вугілля на державних шахтах стрімко падає", - сказав Ляшко.

За його словами, закупівля вугілля в США в довгостроковій перспективі завдасть величезного удару по енергетичній безпеці країни, оскільки руйнує українську вуглевидобувну галузь.

"Така політика влади - це втрати бюджетних коштів, зловживання і корупція, яка призведе до зростання безробіття та вартості житлово-комунальних послуг", - заявив Ляшко.

Нагадаємо, держшахти у січні-липні здобули 2,4 млн тонн вугілля, що на 21,6% менше, ніж в аналогічному періоді минулого року. Експерти вважають, що Україна може розвивати власну вуглевидобувну галузь і видобуток вугілля марки Г, щоб зберігати незалежність. 7 серпня повинна була відбутися акція протесту шахтарів державного підприємства "Львіввугілля", викликана заборгованістю по заробітній платі. Організатори планували перекрити міжнародну трасу Львів - Рава-Руська в районі с. Воля-Висоцька. В останній момент Держказначейство перерахувало кошти для виплати заборгованості по зарплаті західноукраїнським гірникам і акція була відкладена.