ua en ru

Ляшко зіграв на випередження в ситуації з е-деклараціями, - політолог

Ляшко зіграв на випередження в ситуації з е-деклараціями, - політолог Фото: Вадим Карасьов

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко зіграв на випередження в ситуації з е-деклараціями, оприлюднивши дані про свої доходи за останні 10 років. Таку думку, коментуючи декларації політиків, висловив політолог Вадим Карасьов.

"Так, у суспільстві скандал, та, чомусь багато хто не очікував наявності таких сум, особливо в готівкових. У Цукерберга або Обами точно немає таких мішків з грошима, і все це виглядає трохи не по-європейськи. Правда наші депутати і чиновники не вивчали в свій час кантівську критику здатності судження, цілком присвячену філософським основам теорії практики смаку. Так що зі смаком у наших депутатів провал і пробіл. Але, якщо серйозно, то що далі? Чи віримо ми в невідворотність покарання і дієвість усіх цих нових антикорупційних органів?", - заявив він.

За словами Карасьова, поки що вони запам'яталися суперечками між собою і постійними технічними проблемами в реєстрі декларацій.

"Але суспільство бажає отримати відповіді від публічних осіб, звідки всі ці активи, і не корупційним шляхом вони отримані? Мабуть, правильно і вчасно – на випередження зіграв Олег Ляшко, який, не чекаючи запитань, виклав таблицю своїх доходів за останні десять років, за офіційними даними податкової служби, з сплаченими податками", - заявив він.

Карасьов вважає, що подібним чином повинні реагувати та інші "об'єкти громадського інтересу".

"Потрібно не чекати виклику до слідчого, якщо є питання в публічній площині, якщо є сумніви - потрібно давати відповіді на випередження. Так і журналістам треба тепер ретельніше готуватися до харчо-ток-шоу, задавати конкретні питання по джерелах доходів, по способу життя, сплачених податках, по придбаних квартирах. Якщо відповіді будуть неправдоподібними - віртуальний натовп затопче такого політика, не чекаючи слідчого", - заявив він.

Політолог упевнений, що потрібно по максимуму використовувати ту інформацію, яка потрапила в електронні декларації, щоб "ця історія не закінчилася загальним розчаруванням у всіх без винятку політиків". "Нові декларації повинні стати тим ситом, яке відсіє зовсім вже злодійкуватих чиновників від тих, хто гідний бути переобраним і переназначенным", - резюмував він.