ua en ru

У Львівській області підприємства не закупили жодної акцизної марки на сигарети за півроку

У Львівській області підприємства не закупили жодної акцизної марки на сигарети за півроку Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Підприємства не купили жодної акцизної марки для сигарет з вересня по січень

Ні одне підприємство, зареєстроване у Львівській області, за період з вересня 2017 р. по січень 2018 р. не придбало жодної акцизної марки для сигарет. Про це пише "Еспресо" із посиланням на дані Державної фіскальної служби (ДФС).

Як наголошується, згідно з інформацією Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України, "Винниківська тютюнова фабрика" офіційно зареєстрована у Львівській області.

Виходячи з цього, спроби "Винниківської тютюнової фабрики" виправдати відсутність куплених акцизних марок на сигарети простим перейменуванням фабрики, можуть бути некоректними, пише видання.

Експерт з контролю над тютюном Костянтин Красовський зазначає, що це вже не перший випадок зміни назви фабрики.

"В 2008 р. це було іноземне підприємство "Західна індустріальна компанія". Потім її замінила ТОВ "Мегаєврострой". У 2013-2016 роках сигарети виробляло вже ліквідоване ТОВ "Львівська тютюнова фабрика". У грудні 2015 р. естафету перейняло ТОВ "Винниківська тютюнова фабрика". Але в кінці 2017 р. збори засновників цього ТОВ прийняли рішення про припинення юридичної особи в результаті ліквідації". Всі ці різні юридичні особи виробляли сигарети в одному фізичному місці – на фабриці в місті Винники", – заявив експерт.

За даними "Еспресо", згідно з офіційним відповіді ДФС на депутатський запит, за період з вересня 2017 р. по січень 2018 р. ні однієї акцизної марки для сигарет (коди УКТ ЗЕД 2402 2090 10 і 2402 2090 20) не було закуплено підприємствами з Львівської області.

За інформацією на сайті dengi.ua, частка Львівської тютюнової фабрики (Винниківської тютюнової фабрики, ВТФ) на ринку сигарет України становить 9%.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація ВТФ про сплату до 2017 р. підприємством акцизного податку – близько 1,3 млрд грн. Проте, компанія, що утримує 9% ринку сигарет, повинна була б сплатити до 2017 р. втричі більшу суму, зазначає "Еспресо".

Як раніше передбачала "Економічна правда", фабрика може закуповувати дешеві акцизні марки для виробництва сигарілл і наклеювати їх на сигаретні пачки. І таким чином недоплата в бюджет складе близько 14 грн на кожній пачці сигарет.