ua en ru

У Львові викрили угрупування, що влаштовувало замовлені в РФ провокації, - СБУ

У Львові викрили угрупування, що влаштовувало замовлені в РФ провокації, - СБУ Фото: СБУ (oda.zt.gov.ua)

Провокації відбувалися, зокрема, проти консульських і дипломатичних установ, заявили в СБУ

У Львові співробітники Служби безпеки України (СБУ) під процесуальним керівництвом прокуратури викрили угрупування, яке на замовлення представників Росії влаштовувало провокаційні акції у Львові. Про це повідомила прес-служба СБУ.

"Правоохоронці встановили, що зловмисники, прикриваючись соціальними гаслами, брали участь в акціях протесту, замовлених кремлівськими пропагандистами. Співробітниками спецслужби зафіксована причетність "лідерів" групи до низки актів вандалізму, у тому числі проти консульських і дипломатичних установ іноземних країн, функціонуючих у регіоні", - заявили в СБУ.

У Службі безпеки зазначили, що учасники групи також поширювали у соціальних мережах матеріали, спрямовані на дестабілізацію політичної ситуації у регіоні. Комплексне експертно-лінгвістичне дослідження встановило наявність публічних закликів до насильницького повалення державної влади у публікаціях, що зловмисники поширювали в інтернеті.

Під час восьми обшуків за місцем проживання та в офісах учасників групи СБУ вилучила комп'ютерну техніку й матеріали з доказами протиправної діяльності.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) та ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

altФото: вилучені предмети (Security Service of Ukraine flickr.com)

Нагадаємо, наприкінці вересня в СБУ повідомили про попередження антиукраїнської акції, організованої та профінансованої з боку російської влади.