ua en ru

У Луцьку працівника вишу викрили на майнингу криптовалюти

У Луцьку працівника вишу викрили на майнингу криптовалюти Фото: кіберзлочинність (commons.wikimedia.org)

Затриманий також викрадав персональні дані за домогою шкідливого програмного забезпечення

Працівника одного з університетів міста Луцька підозрюють у причетності до вчинення низки несанкціонованих втручань в роботу електронно-обчислювальних машин з метою викрадення конфіденційних даних. Про це повідомив Департамент кіберполіції Національної поліції України.

"Чоловік за допомогою шкідливого програмного забезпечення викрадав персональні дані. Для анонімізації усіх розрахунків за вчинення протиправних дій, він використовував криптовалюту", - уточнюється у повідомленні.

Зазначається, що поліція продовжує досудове розслідування у межах розпочатого у березні 2017 року кримінального провадження за ч. 2 ст. 361 (Незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж) Кримінального кодексу України.

Поліцейські встановили, що зловмисник за домогою шкідливого програмного забезпечення викрадав персональні дані, після чого збував їх. Для анонімізації своїх злочинних дій він використовував криптовалюту, за допомогою якої відбувалися усі розрахунки.

Правоохоронці зазначають, що особисту потужну комп’ютерну техніку, яка вміщує відеокарти з великими обсягами пам’яті, працівник навчального закладу зберігав та використовував в університеті.

"Приміщення кількох кабінетів, майно (системи кондиціонування та охолодження техніки), електроенергію та можливості доступу до мережі Інтернет, які перебувають у власності державного закладу, він використовував для роботи так званої "майнінгової ферми". У такий спосіб він намагався уникнути сплати комунальних платежів та інших витрат за власний рахунок", - зазначають у поліції.

За результатами санкціонованих обшуків за місцем роботи та проживання затриманого. вилучено комп’ютерну техніку, яку наразі оглядають експерти.

Нагадаємо, Департамент кіберполіції Нацполіції України виступає за легалізацію криптовалюти.