ua en ru

Якщо Луценко "проб'є стіну", на лаві підсудних опиняться "знамениті прізвища", - політолог

Якщо Луценко "проб'є стіну", на лаві підсудних опиняться "знамениті прізвища", - політолог Фото: Юрій Луценко

На думку політолога, нардепи не хочуть прийняти життя по закону

Якщо генеральний прокурор Юрій Луценко "проб'є стіну", на лаві підсудних опиняться "знамениті прізвища". Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Олексій Голобуцький, коментуючи відмову парламентського комітету з питань регламенту підтримати зняття депутатської недоторканності з народних депутатів Олеся Довгого та Євгена Дейдея.

"Прокуратура заявляє самоочевидні речі. І всі це розуміють. Але не хочуть прийняти життя по закону. І в першу чергу парламентарі. Але даремно вони себе вважають "коза ностра". На їх стороні завзятість, але не сила. Їм би уважно відстежувати соціологію з позитивною динамікою схвалення населенням "народних судів" в умовах недіючого закону. Але якщо Луценко проб'є цю стіну, тільки уявіть, які знамениті прізвища опиняться на лаві підсудних. Навіть якщо їх не посадять, ми хоча б побачимо процес. Тільки так можна знецінити недоторканність. Ми це знаємо. І вони це знають", - зазначив Голобуцький.

У той же час політолог зазначає, що голосування за зняття недоторканності і "посадка" - це практично не пов'язані речі при нинішній судовій системі.

"Голосування – це насправді всього лише задоволення прохання ГПУ зробити свою роботу повноцінно і без штучних перешкод. Не виключено, що якщо суд не розвалить ці справи на початковій стадії, то все закінчиться традиційною заставою. Тобто, мова йде не більше, ніж про "зайві" витрати для підозрюваних. Але чинять вони так, ніби з останнім писком системи "Рада" депутатське крісло провалиться в тортурне з подальшою конфіскацією", - підкреслив він.

Такою поведінкою, на думку політолога, парламент фактично протиставляє себе всьому суспільству. Для більшості законодавча влада країни, захищаючись мандатом, знову і знову делегітимізує себе, а тому бажання провести перевибори тільки посилиться, зазначив експерт