ua en ru

Луценко звернувся з позовом проти Пшонки і Кузьміна у федеральний суд США в грудні 2011 р

Колишній глава МВС Юрій Луценко 14 грудня 2011 р. звернувся до американського суду з позовом відносно генпрокурора Віктора Пшонки, його першого заступника Рената Кузьміна, а також слідчих, які вели його кримінальну справу. Про це повідомляє "5 канал".
Луценко упевнений, що під час затримання, арешта та утримання під вартою були порушені його права. Як Луценко заявив вчора, 30 січня, повідомляє видання "Комерсант-Україна", федеральний суд округу Колумбія, на відміну від Європейського суду з прав людини, розглядає позов не до держави в цілому, а до конкретних осіб: "Я впевнений, що повинні відповідати і фальсифікатори кримінальної справи з ГПУ, і судді, які приймали антиконституційні рішення,- причому поіменно", - зазначив Луценко.
За словами адвоката Луценка Ігоря Фоміна, позов у справі вже прийнято судом округу Колумбія, але розгляд ще не почався.
"Так, цей позов прийнятий, прийнятий судом округу Колумбія. На сьогоднішній день є така процедура як комунікація - проходить така процедура, тобто вже відомий суддя, який буде слухати цю справу і здійснюється комунікація", - заявив Фомін.
За інформацією "Комерсант-Україна", інтереси екс-міністра внутрішніх справ у федеральному суді округу Колумбія представляє компанія McCallion & Associates LLP. Вона була заснована в 2001 році і спеціалізується, зокрема, на справах, пов'язаних із захистом прав людини. Саме McCallion & Associates LLP представляла інтереси екс-прем'єра Юлії Тимошенко, яка в квітні 2011 року подала до Окружного суду Нью-Йорка позов до компанії RosUkrEnergo. За інформацією видання, надання юридичної допомоги фінансується представниками фракції "Наша Україна-Народна самооборона", зокрема, головою фракції Миколою Мартиненком.
У випадку, якщо Окружний суд прийме рішення на користь Луценка, воно не буде обов'язковим до виконання на території України, зазначають експерти. Чи визнавати його на території України і приводити у виконання, буде вирішувати районний суд.
У Генеральній прокуратурі позов до керівництва відомства офіційно не коментують.
Нагадаємо, екс-голову МВС Юрія Луценка звинувачують у незаконному оформленні людей на роботу, у порушеннях, пов'язаних з наданням житла. Суд у справі Луценка 27 січня завершив допити і перейшов до стадії вивчення доказів.