ua en ru

Луценко повинен зібрати докази, якщо хоче зняти недоторканність з Довгого, - експерт

Луценко повинен зібрати докази, якщо хоче зняти недоторканність з Довгого, - експерт Фото: Юрій Луценко

На думку експерта, Луценко своїми діями дискредитує ідею скасування депутатської недоторканності

Генеральний прокурор Юрій Луценко повинен зібрати доказову базу, якщо хоче зняти недоторканність з народних депутатів, у тому числі колишнього секретаря Київради Олеся Довгого. Таку думку ЗМІ висловив політолог Денис Богуш, коментуючи подання генпрокурора на зняття недоторканності з ряду нардепів.

"Якщо Луценко хоче зняти недоторканність з Довгого, він повинен зібрати достатню доказову базу, щоб над генпрокуратурою не сміялися, а Черновецький не писав би з Грузії листи про колективну відповідальність Київради. От якби вони по Довгому зробили такий же фільм, як по Розеблату, тоді дійсно були б докази. А такий рівень звинувачень – просто курам на сміх. Своїми діями Луценко дискредитує саму ідею зняття депутатської недоторканності", - говорить Богуш.

За словами політолога Володимира Цибулька, Довгий на посаді секретаря виконував лише "технічні функції".

"Рішення було прийнято колективним органом. Тому ситуація виглядає дещо дивно. Хочу нагадати, що депутатську недоторканність знімали з Новинського, Мельничука. Чим все закінчилося – вони продовжують свою депутатську діяльність. Їм нічого не заважає. Судового результату немає", - зазначив Цибулько.

Як вважає Богуш, дії Генеральної прокуратури не мають нічого спільного із справжньою боротьбою з корупцією.

"Боротьба з корупцією, це не один крок – пред'явили звинувачення і все. Це тривала і системна робота по збору доказової бази, відстоювання обвинувачення в судах. І справжня боротьба з корупцією була б тоді, коли б Луценко пішов би до президента, і вони б домовилися про внесення змін до кримінального кодексу, щоб заборонити відпускати під заставу корупціонерів. А коли корупціонерів випускають під заставу, люди розуміють, що справедливості в цій країні немає. А матеріалів, які дає Генпрокуратура, недостатньо для того, щоб доводити справи до суду. Професіоналізму не вистачає", - вважає експерт.

Політологи переконані, що справи проти народних депутатів, крім Розенблата, не мають перспектив. Разом з тим вони впевнені, що випадок з Довгим, якого звинувачують у порушенні регламенту Київради при голосуванні земельних питань, створює небезпечний прецедент тиску Генеральної прокуратури на органи місцевого самоврядування.

Експерти вважають, що спроби притягнути Довгого до відповідальності за колегіальне рішення місцевої ради, можуть перешкоджати вирішенню актуальних земельних питань територіальними громадами, а це – і виділення землі для потреб ветеранів АТО, і садівничих кооперативів.

Нагадаємо, Юрій Луценко приїде у Верховну Раду України для розгляду зняття недоторканності з народних депутатів сьогодні в 16:00.