ua en ru

Lumen Fidei - під такою назвою вийшла перша енцикліка Папи Франциска

"Lumen Fidei - Світло віри" - так називається перша енцикліка Папи Франциска, підписану 29 червня 2013, що вийшла в п'ятницю, 5 липня.

Звернена до єпископів, пресвітерів, дияконів, чернецтва і всіх мирян і розділена на чотири розділи, ця енцикліка, як зазначає сам Папа Франциск в 7 пункті, була майже завершена його попередником, і додає: За це я йому дуже вдячний, і в Христовому братстві, приймаю це його цінну роботу, додаючи до тексту якийсь свій внесок.

"Хто вірує, той бачить. Віруючий, ніколи не самотній, тому що віра є добром для усіх, загальним благом, яке допомагає відрізняти добро від зла, будувати наші суспільства, даруючи надію. Саме так можна визначити головну думку енцикліки: віра не відокремлює людину від дійсності, а допомагає глибше зрозуміти її значення".

Важливим пунктом енцикліки є євангелізація: той, хто відкрився на Божу любов, - читаємо в документі, - не може тримати цей дар виключно для себе. Подібно до того, як полум'я, яке запалюється один від одного, так само і світло Ісуса сяє на обличчях християн і передається з покоління в покоління завдяки свідкам віри. Отже, існує міцний зв'язок між вірою і пам'яттю, бо любов Бога об'єднує всі часи і робить нас сучасниками Ісуса.

Останній розділ пояснює зв'язок між вірою і будівництвом загального блага: віра, яка народжується з любові Божої робить міцнішими зв'язки між людьми, стає на служіння справедливості, права, світу.

Завершується енцикліка молитвою до Пресвятої Богородиці, яка названа "досконалим чином" віри, просячи у Неї, щоб навчила нас споглядати світ очима Сина.