ua en ru

ЛУКОЙЛ включив Україну до числа небезпечних країн

ЛУКОЙЛ здійснює операції в декількох країнах з високим рівнем політичних і економічних ризиків, реалізація яких може суттєво ускладнити його діяльність в окремому регіоні і навіть призвести до її припинення, йдеться в звіті компанії за II квартал 2014 р. за РСБО.

ЛУКОЙЛ здійснює операції в декількох країнах з високим рівнем політичних і економічних ризиків, реалізація яких може суттєво ускладнити його діяльність в окремому регіоні і навіть призвести до її припинення, йдеться в звіті компанії за II квартал 2014 р. за РСБО. У попередньому звіті до таких країн відносились Ірак, Венесуела, Кот-Д'івуар, Гана і Єгипет. Тепер до них додалася Україна.
У ряді країн активи і персонал компанії піддаються терористичній загрозі, пише ЛУКОЙЛ.

ЛУКОЙЛ поступово скорочує операції на території України. У липні 2013 р. компанія продала Одеський НПЗ групи "ВЕТЕК" Сергія Курченка, а 11 серпня підписала угоду про продаж австрійської інвесткомпанії AMIC 100% "ЛУКОЙЛ Україна", що володіє 240 АЗС і шістьма нафтобазами. Сума угоди не розкривається, але, за оцінками аналітика Raiffeisenbank Андрія Поліщука, вона не перевищить 250 млн дол. З великих активів в Україні у Лукойлу залишається тільки нафтохімічний завод "Карпатнафтохім".

Негативний розвиток ситуації навколо України може мати несприятливі макроекономічні наслідки для деяких регіонів, в яких працює ЛУКОЙЛ, в тому числі підвищення волатильності курсів іноземної валюти та погіршення умов комерційної діяльності в цілому.

Значне погіршення іміджу Росії в більшості зарубіжних регіонів, де присутня ЛУКОЙЛ, може негативно відбитися на сприйнятті споживачами бренду компанії, говориться в звіті. Це спровокує зниження обсягів роздрібних продажів в короткостроковій перспективі.

Серед інших ризиків ЛУКОЙЛ вказує на розробку запасів сланцевої нафти в США, бітумінозних пісків Канади, родовищ на глибоководному шельфі, а також традиційних родовищ на Близькому Сході, зняття ембарго з Ірану, зростання видобутку в Іраку та зняття заборони на експорт з США. Це може призвести до зниження світових цін на нафту, вказує ЛУКОЙЛ. Посилити тиск на світові ціни нафти можуть також дешеве газову сировину в США і на Близькому Сході.

Чистий прибуток " Лукойлу " за РСБО в I півріччі 2014 р. збільшилася в 1,3 рази - до 203,2 млрд руб., виручка - в 1,2 рази - до 220,2 млрд руб.