ua en ru

У Луганській обл. волонтери виявили братську могилу учасників АТО

У Луганській обл. волонтери виявили братську могилу учасників АТО Фото: робота місії "Евакуація-200"

Дослідивши місця боїв, волонтери знайшли тіла 9 військовослужбовців

Волонтери-пошукачі місії "Евакуація-200" ("Чорний Тюльпан") знайшли в зоні АТО братську могилу, в якій знаходилися тіла чотирьох українських військовослужбовців. Прізвища деяких з них з високим ступенем ймовірності вдасться встановити, повідомляє прес-служба Всеукраїнської громадської організації пошуковців "Союз Народна пам'ять".

"Ми працювали в районі міста Щастя. Виявити бійців допомогли ветерани афганської війни. Вони нам показали місце, де стояв хрест і табличка: "Тут поховано чотири українських солдата". Кажуть, що хлопці загинули в 2014 р. Яма, де знаходилися тіла, була викопана екскаватором - чотири метри в довжину, півтора - в ширину і два метри - в глибину. А у нас три лопати... Цілий день витратили на відкопування, вибилися з сил. Справа йшла до вечора, треба було повертатися на базу. На наступний день через бюрократичні зволікання на місце виїхати не змогли. Загалом, два дні прочекали. Потім все ж отримали "добро". Дістали хлопців. Потім ще одного знайшли в одиночній могилі", - розповів волонтер Сергій Білокінь, який безпосередньо брав участь в ексгумації тіл військових.

Повідомляється, що у бійців були знайдені особисті речі: натільні хрестики, годинник, ланцюжки, а от документів - не було.

Протягом останніх декількох днів волонтери обстежували місця боїв в Луганській обл., в ході пошуків вивезено тіла дев'ятьох військовослужбовців.

Відзначимо, гуманітарна місія "Чорний тюльпан", яка розпочала свою роботу 3 вересня 2014 р., проводиться, щоб розшукати тіла українських військовослужбовців, загиблих в зоні АТО. Ініціатором її створення є Міністерство оборони України, а виконавцями - ВГО "Союз "Народна Пам'ять" та Національний військово-історичний музей України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що за час АТО пропали безвісти майже 1,2 тис. осіб.