ua en ru

Кращі з кращих: Підсумки спортивного 2013 року

Коли все навколо обвішують новорічними гірляндами, значить, настав кінець грудня. А значить, настав час підвести підсумки року. А він у спортивному плані був дуже насиченим. Далеко ходити не будемо, а подивимося, чим же так відзначився 2013-ий в Україні.

Коли все навколо обвішують новорічними гірляндами, значить, настав кінець грудня. А значить, настав час підвести підсумки року. А він у спортивному плані був дуже насиченим. Далеко ходити не будемо, а подивимося, чим же так відзначився 2013-ий в Україні.

Подія року:

Найбільш довгоочікуваною подією став бій Володимира Кличка з Олександром Повєткіним. Такого ажіотажу навколо спортивної події не було з часів матчів української збірної на Євро-2012. І Людина року за версією українського Google своїх уболівальників не підвів - перемога в Москві на Витязем стала яскравим продовженням кар'єри кращого боксера сучасності. І в черговий раз змусила задатися питанням, а чи є зараз гідні суперники Володі?

Команда року:

За звання кращої команди сперечаються дві українські збірні - футбольна та баскетбольна. І ми віддамо перевагу, все таки, хлопцям Фрателло. Якщо хтось не пам'ятає, то на початку осені в Словенії проходив чемпіонат Європи, на якому наша команда посіла рекордне для себе 6 місце та вперше у своїй історії забезпечила собі участь на чемпіонаті світу. Найкращим матчем нашої команди можна назвати повторний поєдинок з Сербією в турнірі за 5 місце. Яскрава перемога 92:74 і подарувала хлопцям з України путівку в Іспанію.

Людина року:

Головного претендента на це звання назвати складно. Тут і визнаний багатьма футболіст Андрій Ярмоленко, і боксер Володимир Кличко, і наставник футбольної збірної України Михайло Фоменко. І думається, свій вибір ми зупинимо на гравцеві київського "Динамо", який поступово перетворюється в справжнього гравця топ-рівня. За останній рік "Динамо" провело достатньо поганих поєдинків, але Андрій завжди намагався "тягнути" свою команду. Так само це було і в іграх за збірну, за яку хавбек відіграв чимало яскравих матчів. Правда, є відчуття, що Андрій може краще. І повинен. Адже він - одна з головних надій українського футболу, яскравий представник цього талановитого покоління і просто зобов'язаний тримати підняту ним планку на належному рівні.

Матч року:

А ось матч року провела футбольна збірна України. Матч плей-офф проти Франції не йде в порівняння ні з чим, що відбувалося в цьому році. Мало хто очікував занадто багато від "синьо-жовтих". Все таки, суперник рівня збірної Франції - це дуже серйозно. Тут треба було вичавити з себе максимум і сподіватися на те, що зірки на небі зійдуться в потрібному порядку. Так воно і сталося. Неймовірна гра Федецького проти Франка Рібері. Впевненість і холоднокровність Хачеріді в обороні. Напір і агресія Зозулі. Все це зробило свою справу і ми перемогли 2:0. Ця перемога змусила весь світ говорити про нашу команду, як про майбутнє європейського футболу. Що було потім знають всі - 0:3 в Парижі і проліт повз Мундіалю. Але вже те, що Михайло Фоменко зміг довести цю команду до матчів плей-офф, гідно всіляких похвал.

Гол року:

Удари "ножицями" - це завжди красиво і ефектно. А якщо цей гол ще й важливий, так тим більше. Одеському "Чорноморцю" в цьому сезоні неймовірно складно. Ігри на три фронти дають про себе знати. І багато ігор для одеситів складалися непросто. Як і матч проти "Говерли", коли Безотосний витягнув м'яч зі своїх воріт вже на 8 хвилині. Але потім свій суперудар видав Франк Джа Джедже, який вирівняв становище. А потім і Антонов добив ужгородців і подарував своїй команді перемогу.



Прорив року:

Україна завжди була багата талантами в боксі. І Олександр Усик і Василь Ломаченко за останній рік стали просто зірками. Після Олімпіади в Лондоні хлопці зуміли залучити величезну кількість глядачів до їхніх боїв за "Українських отаманів" у Світовій серії боксу. Вони вдало перейшли в професійний бокс. Вони стали медійними особами, що в нашій країні зробити досить складно. Так що, хлопці створили прекрасний заділ з неймовірними перспективами попереду.

Обговорення року:

"Змініть Блохіна". Ось вже рік як київські вболівальники обговорюють звільнення Олега Блохіна з поста головного тренера київського "Динамо". І у них є на те причини. Кияни вперше у своїй історії посіли третє місце в чемпіонаті України. Кількість програних матчів просто зашкалює. Якщо результат і дається "Динамо", то в більшості випадків, нервово і напружено. Лише кілька поєдинків "Динамо" провело на належному рівні. Але президент київського клубу Ігор Суркіс вірить у наставника і довірив йому довести сезон до кінця. Що ж, нам залишається тільки чекати.

Облом року:

Харківський "Металіст" і Ліга Чемпіонів. Ось варто було один раз "винести сміття з хати" і ти миттєво покараний. При чому, дуже жорстко. "Метал" вперше міг зіграти в Лізі Чемпіонів, а його звідти вигнали за договірний матч 2008 року. І головне, гравців під ЛЧ купували, готувалися, налаштовувалися, ПАОК пройшли. Але ні. Кожна дія має свій наслідок і цей наслідок може прийти в самий відповідний момент.