ua en ru

Краще за всіх до введення нового КПК підготувалися органи прокуратури і суди, - Портнов

Краще за всіх до введення нового Кримінально-процесуального кодексу (КПК) підготувалися органи прокуратури та суди. Про це у своїй статті для "Дзеркало тижня. Україна" пише радник Президента України, один з авторів нового КПК Андрій Портнов.

"Краще за всіх до імплементації реформи підготувалися органи прокуратури та суди. Податкові органи і Служба безпеки України за півроку також змогли підготуватися до вступу КПК чинності. У тому числі за рахунок навчання, семінарів, зустрічей з міжнародними експертами", - пише Портнов.

Водночас радник Президента зазначив, що робота органів внутрішніх справ у цьому напрямку була недостатньою.

"Проблеми тут виникали не через нове законодавство, а в силу іншого рівня дисципліни. У міліції пізніше за всіх почали підготовку до нового КПК, не проявляючи до нього належного інтересу. Окремі обласні управління внутрішніх справ через впливових народних депутатів чинили спроби призупинити дію кодексу вже після вступу його в силу", - підкреслив він.

За словами Портнова, мотиви для призупинення дії КПК називалися різні: не виходить проводити оперативно-розшукові заходи, занадто багато документів потрібно носити до суду, велике навантаження на слідчих тощо.

"Хоча, звичайно, є і об'єктивні причини: 95% всіх злочинів розслідуються саме цим відомством, і міліція повинна була зробити більше структурних перетворень, ніж інші відомства", - додав Портнов.

Читайте також: В Україні приблизно за рік кількість ув'язнених в СІЗО зменшилося в півтора рази - до 26 тис. осіб, - Портнов