ua en ru

ЛСОУ наполягає на обмеженні участі СК в страхуванні застав за кредитами НБУ.

Ліга страхових організацій України (ЛСОУ) наполягає на внесенні змін до постанови Національного банку України (НБУ) №47 від 4 лютого 2010 р. "Про затвердження Положення про рефінансування і надання Національним банком України кредитів банкам України з метою стимулювання кредитування економіки України на період її виходу на докризові параметри", яка обмежує участь страховиків у страхуванні застав за його кредитами. Відповідний лист Ліга страхових організацій надіслала до Національного банку України, повідомляє прес-служба ЛСОУ.

Зокрема, ЛСОУ указує на те, що наявність або відсутність рейтингів у страховиків є додатковим елементом їх інвестиційної привабливості. Крім того, по рейтингу клієнт оцінює роботу страхової компанії як перестрахувальника на внутрішньому і міжнародному рівні.

"Сьогодні питання рейтингування досить суперечливе, тим більше в умовах фінансово-економічної кризи, - відзначила президент Ліги страхових організацій України Наталія Гудима. - Світовий і вітчизняний досвід довів, що рейтинги не є оцінкою стабільного фінансового стану суб'єкта підприємництва".

У ЛСОУ викликає побоювання і ситуація, коли 22 березня 2010 р. в листі №40-117/1423-4227 Національний банк України відзначив, що визначення відповідності страхової компанії вимогам положення №47 може базуватися не тільки на кредитному рейтингу безпосередньо страховика, але і на рейтингу його материнської компанії. ЛСОУ заявляє, що таким чином Національний банк України непрямими методами встановив переваги для однієї групи страховиків, при цьому звузив і обмежив права інших страхових організацій. Ліга указує на те, що материнські компанії страховиків не є суб'єктами страхового ринку і не підпадають під юрисдикцію страхового законодавства, а також не відповідають по зобов'язаннях страховиків-резидентів, що працюють в Україні.

ЛСОУ відзначає, що даним листом НБУ дуже широко трактував норми своєї постанови №47, що неприпустимо з погляду українського законодавства.

Президент Ліги страхових організацій України висловила упевненість в тому, що необхідно встановити вимоги безпосередньо до страхового продукту, переліку ризиків і до договору. На її думку, саме такі критерії визначатимуть підхід якісного відбору страхової компанії.