ua en ru

Порошенко звільнив Ложкіна з Націнвестради після розслідування по UMH, - Al Jazeera

Порошенко звільнив Ложкіна з Націнвестради після розслідування по UMH, - Al Jazeera Фото: Борис Ложкін та Петро Порошенко (УНІАН)

Звільнення Ложкіна сталося за кілька годин після того, як журналісти поцікавилися продажем UMH бізнесмену Сергію Курченку

Президент України Петро Порошенко виключив екс-керівника Адміністрації президента Бориса Ложкіна зі складу Національної інвестиційної ради після того, як телеканал Al Jazeera подав запит про розслідування щодо продажу United Media Holdings. Про повідомляє Al Jazeera.

У розслідуванні зазначено, що звільнення Ложкіна сталося за кілька годин після того, як журналісти сконтактували із ними з приводу історії, яка свідчить про те, що обидва отримали десятки мільйонів доларів від угоди при продажі UMH бізнесмену Сергію Курченку у 2013 році.

Гроші були частиною виплати у розмірі 500 млн доларів від іншого олігарха - Сергія Курченка, який грав центральну роль в оточенні колишнього президента України Віктора Януковича.

Так, австрійські правоохоронці розслідували транзакцію в розмірі 130 мільйонів доларів, що стала частиною угоди, яка, за підозрою, могла бути відмиванням грошей.

За даними журналістів, отриманий ними документ вказує нібито на те, що виплачені гроші за UMH надійшли з кредиту, забезпеченого Курченком вкраденими активами.

У розслідуванні зазначається, що Курченко виділив 50 млн доларів на забезпечення цього кредиту. Проте раніше таємний український судовий наказ, випущений в січні "Аль-Джазірою", показує, що гроші проходили у трьох кіпрських компаніях, що входили до складу величезного "кримінального підприємства", присвяченого розкраданню та відмиванню 1,5 мільярдів доларів від імені колишнього оточення Януковича.

Це означає, що майже третина грошей, отриманих Ложкіним та його інвесторами для продажу, було отримано шахрайським способом з позики, забезпеченої вкраденими грошима, а значить, вони мають незаконне походження. Учасники кампанії вважають, що це є достатньою підставою для подальшого розслідування як в Україні, так і в Австрії.

Al Jazeera зв’язалась із Порошенком та Ложкіним у вівторок, 6 лютого. У середу Ложкін через соціальні мережі повідомив, що залишить Національну інвестиційну раду.

"Українські прокурори повинні мати серйозні докази незаконного походження коштів, виплачених Курченко для UMH ще в жовтні 2013 року", - сказала Дарія Каленюк з Центру антикорупційних дій України.

У розслідуванні також вказано, що президент Порошенко завжди стверджував, що продав свою 3-відсоткову частку в UMH за кілька місяців до угоди. Проте, аналіз записів на кіпрській компанії Al Jazeera вказує, що в день продажу він все ще володів акціями через компанію на Британських Віргінських островах.

"Отже, якщо він не вийшов заздалегідь із компанії на Британських Віргінських, то в момент продажу Порошенко отримав 15 мільйонів доларів США, потроївши свої початкові інвестиції", - зазначає Al Jazeera.

Також у розслідуванні додали, що представник президента заявив, що він прямо чи опосередковано не володів жодним пакетом акцій компанії United Media Holdings 28 жовтня 2013 року. Відповідно, Порошенко не отримував жодних грошей від продажу. Він додав, що Порошенко продавав свої частки у всіх проектах UMH у 2012 та травні 2013 року, відповідно.

Наразі Al Jazeera очікує відповіді від Ложкіна.

Нагадаємо, 7 лютого 2018 року президент України Петро Порошенко вивів Бориса Ложкіна зі складу Національної інвестиційної ради. Відповідний указ №23/2018 розміщено на сайті глави держави. Додамо, у серпні 2016 року Ложкін пішов у відставку з поста глави Адміністрації президента, після чого зайняв посаду секретаря Національної інвестиційної ради.