ua en ru

Лондон постачав Каддафі інформацію про лівійських опозиціонерів, які переховувалися у Великобританії

Британія поставляла розвіддану інформацію поваленому лівійському лідерові Муаммару Каддафі. Документи, виявлені в лівійських архівах, свідчать про те, що офіційний Лондон передавав Тріполі інформацію про лівійських опозиціонерів, які переховувалися у Великобританії, повідомляє іранський канал Press TV з посиланням на британські ЗМІ.

"Документи свідчать, що британські секретні служби розкривали інформацію про людей, які отримали притулок в цій країні, їх переслідувачам. Це кричуща зрада британських зобов'язань і традицій на догоду інтересам реальної політики. Подібні дії ставлять під загрозу національну безпеку. У кращому випадку можна говорити про примус, а в гіршому - про прямий шантаж", - сказав високопоставлений депутат-консерватор Девід Девіс.

Документи свідчать, що агентів Каддафі запевнили, що в разі непокори з боку лівійських біженців останнім може загрожувати депортація на батьківщину.

Юристи стверджують, що документи є доказом порушення Великобританією Женевської конвенції про біженців, закону про права людини й звичайного кримінального права. Високопоставлений представник розвідки зазначив, що колишній прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер, швидше за все, був обізнаний про подібні операції.

Нагадаємо, громадянська війна в Лівії спалахнула на тлі подій "арабської весни" в березні 2011 р. Проти режиму полковника Каддафі, засновника Лівійської Джамахірії, почалося повстання в місті Бенгазі та інших населених пунктах сходу країни. Пізніше в рамках резолюції ООН заколотників підтримала авіація НАТО.

В кінці серпня 2011 повсталим за підтримки збройних сил ряду брали участь в операції держав вдалося відбити у військ Каддафі місто Тріполі, а в жовтні 2011 р. впав останній оплот старого режиму - Сирт, де 20 жовтня 2011 р. був захоплений і убитий сам Каддафі.