ua en ru

Лондон підготував вимоги до Брюсселю по збереженню Великобританії в ЄС

Лондон підготував вимоги до Брюсселю по збереженню Великобританії в ЄС Фото: прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон

Великобританія підготувала 4 вимоги

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон і його найближчі союзники в кабінеті міністрів підготували чотири ключові вимоги до влади Євросоюзу "в якості ціни за збереження Великобританії у складі ЄС". Про це повідомляє The Telegraph з посиланням на джерела в Кабінеті міністрів Великобританії.

За даними видання, британські дипломати збираються переконати 27 європейських країн підтримати нову угоду між Лондоном і Брюсселем щодо реформування ЄС напередодні британського референдуму про членство в Євросоюзі.

План Лондона по збереженню Великобританії у складі ЄС включає чотири пункти. Перший з них полягає в тому, що Брюссель повинен "явно заявити", що Великобританія буде відсторонена від будівництва європейської супердержави. Це передбачає звільнення Великобританії від основного принципу ЄС - створення найбільш тісного союзу.

Друга вимога Лондона полягає в тому, що Брюссель повинен зробити також "явну заяву", що євро не є єдиною європейською валютою, даючи ясно зрозуміти, що Європа - це мультивалютний союз. Лондон таким чином хоче захистити статус своєї валюти - фунта стерлінгів.

У третьому пункті Великобританія наполягає на тому, щоб британському парламенту відійшли повноваження, при яких він міг би блокувати небажані директиви ЄС і переглядати існуючі закони Євросоюзу.

І остання вимога команди Кемерона - це нова структура самого Євросоюзу. Зокрема, Лондон наполягає на тому, щоб реорганізація спілки з 28 країн дозволила захистити 9 країн, що не входять в єврозону, від домінування інших 19 країн зони євро.

Нагадаємо, палата громад Великобританії схвалила проведення референдуму про вихід країни з ЄС.